Λοταρία αποδείξεων: Πώς συμμετέχεις, πώς κερδίζεις, πώς πληρώνεσαι

Λοταρία αποδείξεων: Πώς συμμετέχεις, πώς κερδίζεις, πώς πληρώνεσαι
Μηχάνημα "POS" σε κατάστημα λιανικού εμπορίου Eurokinissi

Ποιοι συμμετέχουν στη λοταρία, που δίνει 1000 ευρώ σε χίλιους φορολογούμενους

Θέμα ωρών είναι πλέον η είσοδος στην ζωή μας του θεσμού της λοταρίας αποδείξεων που θα γίνει σήμερα μέσω της οποίας 1000 φορολογούμενοι θα κερδίζουν 1000 ευρώ τον μήνα με λαχνούς που θα συγκεντρώνουν μέσω του ύψους των μηναίων ηλεκτρονικών συναλλαγών τους.

Η λοταρία αποδείξεων αποτελεί ένα θετικό κίνητρο χρήσης του πλαστικού χρήματος και e-banking στις συναλλαγές των πολιτών και άρα ένα εργαλείο περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Στις κληρώσεις συμμετέχουν ενήλικοι άνω των 18 ετών που έχουν ΑΦΜ και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Οι λαχνοί που εξασφαλίζουν την συμμετοχή θα αναρτηθούν σήμερα το πρωί σε ειδική εφαρμογή που θα ανοίξει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr) Χρησιμοποιώντας κάποιος τους κωδικούς του Taxisnet μπορεί να μπεί στην εφαρμογή και να δεί με πόσους λαχνούς θα μπεί στην σημερινή κλήρωση εξασφαλίζοντας την συμμετοχή του.

Οι λαχνοί θα αναγράφονται ως αριθμός και ως αριθμοσειρά όπως γίνεται και με τα λαχεία.

Ο αριθμός των λαχνών του κάθε φορολογούμενου εξαρτάται από τις μηνιαίες δαπάνες που έχει κάνει ο φορολογούμενος με την χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking ως εξής:

– Για συναλλαγές έως 100 ευρώ θα δίνεται στον φορολογούμενο, 1 λαχνός για κάθε ένα 1 ευρώ άρα 100 λαχνοί

– Για τις επιπλέον συναλλαγές μέχρι 400 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ. Δηλαδή για συναλλαγές 500 ευρώ το μήνα ο φορολογούμενος θα δικαιούται 300 λαχνούς

– Για τα επόμενα 500 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ. Αρά κάποιος με 950 ευρώ συναλλαγών θα πάρει 100 λαχνούς για τα πρώτα 100 ευρώ, 200 λαχνούς για τα επιπλέον τετρακόσια και 150 λαχνούς για τα τελευταία 450 ευρώ. Συνεπώς θα συμμετέχει στην κλήρωση με συνολικά 450 λαχνούς

– Για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ. Για μηνιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές 1.500 ευρώ ο φορολογούμενος θα λάβει 591 λαχνούς.

Πώς κερδίζεις

Οι χίλιοι τυχεροί της κλήρωσης θα λάβουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μήνυμα από την εφορία που δεν θα ζητά αλλά θα δίνει χρήματα . Το μήνυμα δεν θα στέλνεται με e-mail αλλά θα αναρτάται ως προσωποποιημένο μήνυμα στην πρώτη σελίδα της φορολογικής του μερίδας στο Taxisnet .

Προφανές είναι ότι αν υπάρξει νικητής και το λογαριασμό τον διαχειρίζεται ως πληρεξούσιος κάποιος φοροτεχνικός αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει τον πελάτη του ότι είναι ο τυχερός της φορολοταρίας

Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί λαχνοί και 1.000 αναπληρωματικοί που αριθμούνται σε 1ο, 2ο έως 1000ο. Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή, αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ένα χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχους συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών, το μη καταβαλλόμενο ποσό παραμένει ως αδιάθετο στο λογαριασμό του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων – Πληρωμών».

Το μηνιαίο διανεμόμενο χρηματικό ποσό ορίζεται στο 1.000.000 ευρώ το οποίο κατανέμεται ισόποσα στους 1.000 δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, ήτοι Euro1.000 για κάθε δικαιούχο. Για το τρέχον έτος και μόνο για αυτό δύναται να τροποποιηθεί το μηνιαίο διανεμόμενο ποσό ανάλογα με τον αριθμό των κληρώσεων που θα διεξαχθούν. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό δεν μπορεί να υπερβεί ετησίως το ποσό των 12.000.000 ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα έπαθλα είναι σε κάθε περίπτωση προσωπικά, το δικαίωμα λήψης τους δεν μεταβιβάζεται και δεν κληρονομείται και, σε περίπτωση που πρόκειται για έπαθλα σε είδος, αυτά δεν ανταλλάσσονται με άλλα είδη ή χρήματα.

Πως πληρώνεσαι

Αρμόδια για την κλήρωση είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημοσίου ( ΔΗΛΕΔ ) . Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την χορήγηση του επάθλου στο νικητή και στην συνέχεια να πιστώσει άμεσα το ποσό των 1000 ευρώ στον νικητή

Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων. Εδώ υπάρχει ένα στάδιο που χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή . Αν για κάποιο λόγο ο νικητής δεν έχει ήδη δηλώσει κάποιο λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος ( και πάλι από την μερίδα των μηνυμάτων της προσωπικής του σελίδα στο Taxinet) προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού.

Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

Αν πάλι ,για οποιοδήποτε λόγο ένα χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχους συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών, το μη καταβαλλόμενο ποσό παραμένει ως αδιάθετο στο λογαριασμό του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων – Πληρωμών».

Ο νόμος καλύπτει ακόμη και αυτούς που δεν θέλουν να συμμετέχουν στις κληρώσεις γιατί φοβούνται για παράδειγμα την διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων Αυτοί μπορούν να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση εντός τριών (3) μηνών από τη διενέργειά της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Δ.ΗΛΕ.Δ.

Σε περίπτωση αποποίησης του επάθλου, αυτό διατίθεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχου αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες στις κληρώσεις έχουν δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων τους, σύμφωνα με τα άρθρα 11 έως 14 του Ν.2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα