Παρατείνεται η ευνοϊκή φορολογία για άνεργους, φοιτητές και νοικοκυρές

Παρατείνεται η ευνοϊκή φορολογία για άνεργους, φοιτητές και νοικοκυρές
Φωτογραφία αρχείου Alexandros Michailidis / SOOC

Κατατέθηκε στην Βουλή η διάταξη η οποία παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των χαμηλόμισθων με εισόδημα έως 6.000, ώστε να αποφύγουν και φέτος την παγίδα φόρου από τα τεκμήρια διαβίωσης

Με την ρύθμιση όσοι έχουν εισόδημα από εργασία έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και θα έχουν και την έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Τα επιπλέον τεκμαρτά εισοδήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 22% ως εισοδήματα που προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητας. Η ρύθμιση προωθείται άμεσα και θα δώσει ανάσα σε όσους μέχρι τώρα φορολογούνταν με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ για τα -υψηλότερα -τεκμαρτά εισοδήματα τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την διάταξη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι, παρατείνεται η υφιστάμενη όμοια ρύθμιση των ετών 2014, 2015 και 2016 και για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λ.π.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχει εφαρμογή, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η ενιαία κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων/επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την προαναφερθείσα ενιαία κλίμακα μη εφαρμοζόμενων των μειώσεων του άρθρου 16 του ν. 4172/2013 δηλαδή με την κλίμακα που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το οποίο φορολογείται με συντελεστή που ξεκινά από 22%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα