Συμφωνία φορολογικής διοίκησης μεταξύ Ελλάδας – Βεστφαλίας

Συμφωνία φορολογικής διοίκησης μεταξύ Ελλάδας – Βεστφαλίας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (ΒΟΡΕΙΟΥ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ) Ν. ΒΑΛΤΕΡ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ Μ,Ε ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΤΥΧΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΕΡΝΕΣ ΚΟΥΙΚ(ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ)--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Η λίστα "Μπόγιαρνς" ήταν το πρώτο βήμα συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με το κρατίδιο Β. Ρηνανίας - Βεσταφαλίας. Οι δύο αρχές υπέγραψαν μνημόνιο, με κύριο στόχο τη βελτίωση της φορολογικής τεχνογνωσίας σε επίπεδα διοίκησης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ελλάδας υπεγράφη σήμερα, με αφορμή την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη χώρα μας.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του επίσης αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου, Nobert Walter Borjans, και στόχο έχει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο γερμανός υπουργός, κ. Μπόργιανς, έκανε λόγο για “ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης”,  αλλά και προς τρίτους, καθώς “η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της”.

Πρότεινε -πράγμα που αποδέχτηκε ο Τρ. Αλεξιάδης- την εκπαίδευση αρχιικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερων- Ελλήνων φορολογικών επιθεωρητών, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες “έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας”.

Σύμφωνα με το γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: “Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικώn CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκλητη τη Γερμανία”.

Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους  στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντιστοιχα, μέχρι σήμερα στο επίμαχο γερμανικό κρατίδιο παγματοποιήθηκαν 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόςθετο φορολογικό έςοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.

Κατά τον κ. Μπόγιαρνς, “η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαςτούν πιο στενά”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία “πραγματική επανάσταση” και συνέχισε: “βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα”.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας, υποστήριξε ότι πλέον οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι “η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο αναπλ. υπουργός είπε: “ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο για αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες. η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάη τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε”.

Τέλος, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προανήγγειλε μεταξύ άλλων δύο νομοσχέδια. Το πρώτο “θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφ΄άλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί εώς σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις – κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις”.

Το δεύτερο νομοσχέδιο “θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα