Φορολογικές δηλώσεις: Η παράταση φέρνει “μποτιλιάρισμα” πληρωμών ΕΝΦΙΑ – Το χρονοδιάγραμμα

Φορολογικές δηλώσεις: Η παράταση φέρνει “μποτιλιάρισμα” πληρωμών ΕΝΦΙΑ  – Το χρονοδιάγραμμα
Shutterstock

Η παράταση στις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων και η συνακόλουθη  καθυστέρηση στην εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος «φορτώνει» με πληρωμές το φθινόπωρο για πολλούς φορολογούμενους που από το Σεπτέμβρη καλούνται να καταβάλλουν και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Αντιμέτωποι με πολλαπλές καταβολές φόρων, ΕΝΦΙΑ και εισοδήματος, αναμένεται να βρεθούν οι φορολογούμενοι καθώς η παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου φέρνει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Έτσι λόγω του ότι για πολλές από τις 7,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ένεκα της παράτασης, η εκκαθάριση φόρου θα γίνει το Σεπτέμβριο και άρα η καταβολή, είτε της πρώτης “υπερ- δόσης” (του ποσού των δόσεων που αντιστοιχούν στον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο), είτε του συνολικού ποσού, θα πρέπει να γίνει εντός του πρώτου μήνα του φθινοπώρου, δημιουργείται «μποτιλιάρισμα» πληρωμών εφόσον ζητηθεί και πληρωμή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ.

Στο φόντο αυτό ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται να ισχύσει ό,τι και πέρυσι, με την αποπληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να εξοφλήσουν την πρώτη δόση από τις έξι δόσεις του φόρου έως το τέλος Οκτωβρίου χωρίς να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Ουσιαστικά έτσι οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει να πληρωθούν μαζί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου που είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Επισημαίνεται ότι η τελευταία δόση εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ παραμένει η 28η Φεβρουαρίου του 2022 ενώ από το νέο έτος εξετάζεται με βάση το Μεσοπρόθεσμο η έναρξη καταβολή των δόσεων ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις από τις 6 που ισχύει σήμερα με έναρξη πληρωμών από το Μάρτιο.

Πάντως φέτος η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να έχει και κάποιες «ευχάριστες’ εκπλήξεις. Με βάση τις εκτιμήσεις περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, πάνω από 1,2 εκατομμύρια υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έτυχαν «κουρέματος» λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι μόνο σε διαδικασία αναστολών βρέθηκαν πέρυσι χιλιάδες εργαζόμενοι και άρα είδαν τα έσοδά τους από μισθωτή εργασία να «κουρεύονται» σημαντικά. Μόνο την περσινή Άνοιξη, είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας πάνω από 900 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ τους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός τους αυξομειώνονταν.

Έτσι ενώ τον περσινό Ιούλιο βρίσκονταν σε αναστολή περίπου 70 χιλιάδες εργαζόμενοι, το Νοέμβριο ο αριθμός αυξήθηκε φτάνοντας τους 740 χιλιάδες.  Επίσης στη χωρία εκείνων που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται και δικαιούνται την έκπτωση του 50%, θα πρέπει να προστεθούν και οι άνεργοι.

Οι εκπτώσεις

Πάγια προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για  ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ πέρα από τη φετινή «εξίσωση» για την εισπραξιμότητα του φόρου στα ακίνητα αλλά και το μέγεθος των εκπτώσεων τρέχει και η «σπαζοκεφαλιά» της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικές ασκήσεις εφαρμογής ώστε να διαμορφωθεί μια νέα ισορροπία που δε θα οδηγεί σε επιβαρύνσεις σε μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα και βέβαια παράλληλα θα διασφαλίζει και έσοδα 2,2 δισ ευρώ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Άλλη μια μεταβλητή που μπαίνει στη δύσκολη εξίσωση είναι και η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να τηρήσει τη δέσμευση για μείωση του  φόρου κατά 8%. Είναι προφανές, λοιπόν,  ότι το όλο εγχείρημα έχει το μέγιστο βαθμό δυσκολίας καθώς σε “λαϊκές” περιοχές- οι Τιμές Ζώνης ανέβηκαν και άρα θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές κλιμακίων και συντελεστών. Κλειδί στην όλη διαδικασία είναι οι παρεμβάσεις στο Συμπληρωματικό Φόρο, αλλά και η ένταξη των 3.500 νέων Ζωνών στο αντικειμενικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο Συμπληρωματικός Φόρος σήμερα επιβαρύνει ακίνητη περιουσία άνω των 250 χιλιάδων ευρώ και αφορά περίπου 450 χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα