Gazprom: Οι τιμές του φυσικού αερίου απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία

Gazprom: Οι τιμές του φυσικού αερίου απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία
Αγωγός φυσικού αερίου shutterstock

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία, σύμφωνα με επικεφαλής της Gazprom Export.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της περιοχής, δήλωσε την Πέμπτη (07/10) η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας και παραγωγού φυσικού αερίου Gazprom κατά την διάρκεια φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Αγία Πετρούπολη, αλλά σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί εφέτος περισσότερο από 800%, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή φτώχεια αυτόν τον χειμώνα.

Αυτήν την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις αγορές.

«Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά spot παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα των τιμών και αποπροσανατολίζει τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές, (αυτό) ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιφερειακής οικονομίας», δήλωσε η επικεφαλής της Gazprom Export Γιελένα Μπουρμίστροβα.

«Η ευρωπαϊκή spot αγορά αντικατοπτρίζει μόνο την τρέχουσα κατάσταση της ζήτησης και της προσφοράς, αλλά δεν είναι το εργαλείο τιμολόγησης που παρέχει μακροπρόθεσμη ισορροπία» , δήλωσε η ίδια.

Η Μπουρμίστροβα, επανέλαβε ότι η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι πελάτες της.

Παράλληλα, αναφερόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Βρετανία είπε ότι η Gazprom συναισθάνεται όλες τις χώρες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το σοκ των τιμών που προκλήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου και τάσσεται υπέρ μια εξισορροπημένης αγοράς φυσικού αερίου.

«Προμηθεύουμε φυσικό αέριο πέραν των συμβατικών αιτημάτων, όπου έχουμε τέτοια τεχνική δυνατότητα», δήλωσε.

Την Τετάρτη, η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF εκτοξεύθηκε στα 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) πριν πέσει μετά τα σχόλια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα Πέμπτη μειώθηκε στα 102 ευρώ ανά MWh.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν θέλει να υπάρχει αναταραχή στην αγορά φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να πωλεί περισσότερο φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο προσφέρει φυσικό αέριο για τους Ευρωπαίους αγοραστές που απευθύνονται στην αγορά spot. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιες διαδρομές θα χρησιμοποιούσε η Ρωσία για το σκοπό αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα