ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεκτέλεστο ρεκόρ στα 4,9 δισ. ευρώ – Έργα 1,2 GW για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανεκτέλεστο ρεκόρ στα 4,9 δισ. ευρώ – Έργα 1,2 GW για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης Eurokinissi

Ο νέος Αεριοστροβιλικος Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, τον οποίο ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ από κοινού κατασκευάζουν από τις 31 Αυγούστου 2021 θα είναι έτοιμος το 2024.

Με ανεκτέλεστο-ρεκόρ 4,9 δισ. ευρώ και επενδύσεις 6,7 δισ. ευρώ ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο σκαλοπάτι του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα ενώ και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τρέχει έργα ύψους 1,2 GW εγκατεστημένης ισχύος και ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5,9 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αλλά και αναλύσεις για την πορεία του ομίλου παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γιώργος Περιστέρης και η διοίκηση, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

Παρουσιάστηκε επίσης αναλυτικά η διάρθρωση που δανεισμού, τονίζοντας πως έχει εγκαίρως εξασφαλίσει μέσω των προηγούμενων ομολογιακών εκδόσεων όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις επενδύσεις που έχει ήδη δρομολογήσει, αλλά και για ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα. Ως προς το δανεισμό, σημείωσε πως τα επιτόκια είναι είτε σταθερά είτε σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα, κινούμενα κατά μέσο όρο στο 2,7%.

Με αυτή τη ρευστότητα καλύπτεται επαρκώς το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 6,7 δισ. ευρώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται στον τραπεζικό μας λογαριασμό και είναι έτοιμα να διατεθούν». Πρόκειται για την κάλυψη εμβληματικών έργων όπως η Εγνατία Οδός, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Θέρετρο στο Ελληνικό, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και η νέα υπερσύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, αλλά και προσφέρει μία μεγάλη δύναμη πυρός για μελλοντικές ευκαιρίες.

Αναφορικά με το κόστος των υλικών στον τομέα των κατασκευών, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Γιώργος Περιστέρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ΤΕΡΝΑ. «Η κατασκευή θα γίνει πιο κερδοφόρα τα επόμενα τρίμηνα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου έχει μπροστά του ένα ανεκτέλεστο-ρεκόρ ύψους 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται στην αγορά έργα επιπλέον αξίας 30 δισ. ευρώ.

Στις Παραχωρήσεις, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά και την προσθήκη της Εγνατίας Οδού, θα διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 1.500 χλμ και ενισχύοντας περαιτέρω τη δυνατότητα του Ομίλου να παράγει σημαντικά, σταθερά κι επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος χρόνου.

Περαιτέρω για το θέμα των επιτοκίων, η Διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευκρίνισε ότι πολλά από τα έργα παραχώρησης προσφέρουν ήδη μέσω των συμβατικών τους όρων προστασία από άνοδο των επιτοκίων και άρα σε συνδυασμό και με τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί συνολικά για τον δανεισμό του Ομίλου, δεν αναμένεται επίπτωση από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο κ.Περιστέρης: «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε μία πορεία ισχυρής ανάπτυξης. Παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, ο Όμιλος παραμένει προσηλωμένος στην αναπτυξιακή του πορεία και τα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στις παραχωρήσεις, την ενέργεια και τις κατασκευές, τοποθετούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην πρώτη γραμμή νέων ευκαιριών και επιτρέπουν τη συνέχιση των επενδύσεων δημιουργώντας αξία για την κοινωνία και τους μετόχους της», δήλωσε μεταξύ άλλων

Το ισχυρό αναπτυξιακό προφίλ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Παράλληλα στην τηλεδιάσκεψη απασχόλησε και η πορεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο όμιλος της οποίας σήμερα έχει σε εξέλιξη έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,2 GW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα, με μέρος από αυτά να μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία ήδη από το τρέχον έτος. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε ΑΠΕ στοχεύει σε νέες επενδύσεις € 5,9 δισ. κατά την περίοδο 2022-2029.

Παράλληλα το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος Αεριοστροβιλικος Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, τον οποίο ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ από κοινού κατασκευάζουν από τις 31 Αυγούστου 2021. Τα έργα έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, ική εταιρεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Ο κ. Γιώργος Περιστέρης, για ακόμα μια φορά υπενθύμισε τα οφέλη της καθαρής ενέργειας τόσο για τον Όμιλο όσο και για τη χώρα, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αρκέστηκε να επαναλάβει πως «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή οριστικό για να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη, θα ενημερώσουμε άμεσα όπως οφείλουμε την επενδυτική κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις μας λαμβάνονται πάντα με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση μιας στιβαρής οικονομικής θέσης και στην επίτευξη μελλοντικής ανάπτυξης».

Όσον αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Διοίκηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «η τρέχουσα αστάθεια της αγοράς απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι το χαρτοφυλάκιο πελατών μας είναι υψηλής πιστοληπτικής ποιότητας ενώ έχουμε αναπτύξει διαδικασίες και συστήματα που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή συνολικά έσοδα € 1.461,6 εκ. σε σύγκριση με € 439,4 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 232,7%. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) του Ομίλου ανήλθε σε € 218,1 εκ. έναντι € 136,3 εκ., ενισχυμένη κατά 60,1%. Τα Κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε € 47,5 εκ. έναντι € 12,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του 2021. Τα Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε € 21,3 εκ. για το Α’ εξάμηνο του 2022 έναντι μείον € (8,8) εκ. για την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του 2021.

Ειδικά ως προς το θέμα της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους ο κ. Περιστέρης, πήγε ένα βήμα παραπέρα προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση του Ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «τον Ιούλιο προχωρήσαμε σε πληρωμή 12 σεντ ευρώ ανά μετοχή, μια αλλαγή στη μερισματική πολιτική της εταιρείας που αναμένουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εστίασε ιδιαίτερα στην ηγετική θέση που κατέχει σε τομείς που εμφανίζουν σημαντικές θετικές προοπτικές (ενέργεια, παραχωρήσεις, κατασκευές), στις επενδύσεις που πραγματοποιεί σε έργα και σε κλάδους που προσφέρουν σταθερές, επαναλαμβανόμενες και προβλέψιμες ταμειακές ροές, καθώς και στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την προστασία από την άνοδο των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα