Γερμανία: “Χωρίς τον Σόιμπλε η Ελλάδα θα είχε κάνει στάση πληρωμών”

default image

Διαβάστε για την αντίδραση της Γερμανίας, μετά τις δηλώσεις Παπούλια, περί "λοιδορίας" εις βάρος των Ελλήνων από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Έκκληση για μετριοπάθεια απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βεστερβέλε  κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, να μην συμμετέχουν στην κλιμάκωση μίας τέτοιας αντιπαράθεσης, τονίζοντας πως “η μετριοπάθεια είναι ο αναγκαίος κανόνας”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν ώστε ο διάλογος να διεξαχθεί σε μετριοπαθείς τόνους.

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια κριτική απέναντι στη Γερμανία και στους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Αυτό ισχύει και για εμάς αλλά και για την ελληνική ηγεσία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις”, πρόσθεσε.

Αντίδραση στην αντίδραση

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε στη Γερμανία το ξέσπασμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο οποίος στράφηκε κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Όλοι έχουμε χρέος να βάλουμε πλάτη για να περάσουμε την κρίση. Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε, δεν το δέχομαι σαν Έλληνας. Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φιλανδοί; Εμείς πάντοτε είχαμε την υπερηφάνεια να υπερασπιστούμε όχι μονο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά την ελευθερία της Ευρώπης”.

“Άδικη” χαρακτήρισε την επίθεση του κ. Παπούλια το πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, υποστηρίζοντας πως ανέκαθεν προσπαθούσε να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ είπε πως “πρόκειται για το αρνητικό αποκορύφωμα της κριτικής κατά της Γερμανίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που επιδιώκουν τη σταθερότητα”.

“Αν δεν ήταν ο Σόιμπλε, η Ελλάδα θα βρισκόταν σήμερα σε αδυναμία πληρωμών. Ο κ. Σόιμπλε, με προσωπική του εμπλοκή έχει φτάσει για την Ελλάδα στα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής”, είπε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κρίστιαν φον Στέτεν.

“Είναι απίστευτο. Ο ύψιστος αξιωματούχος του ελληνικού κράτους προσβάλλει εκείνον ειδικά τον άνθρωπο, που είναι ο μεγαλύτερος υπερασπιστής των Ελλήνων στη Γερμανία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα