Γερμανική “σφίγγα” στο EWG. Τα βλέμματα στο ραντεβού με Σολτς

Γερμανική “σφίγγα”  στο EWG. Τα βλέμματα στο ραντεβού με Σολτς
Εικόνα του ενιαίου νομίσματος της ευρωζω΄νης AP

«Ο νέος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιοργκ Κούκις φαίνεται να συνεχίζει την σκληρή “γραμμή Σόιμπλε”, αλλά μένει να δούμε αν αυτή είναι και η άποψη του υπουργού του, κ. Σολτς», σχολίαζε πηγή των Βρυξελλών. Πληροφορίες για Washington Group που δεν επιβεβαιώνονται

Στο τραπέζι του δείπνου του Euro Working Group τέθηκε για πρώτη φορά σε κοινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωζώνης το προσχέδιο ανάπτυξης που ετοίμασε η ελληνική πλευρά. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το σχέδιο 75 σελίδων με τίτλο «Αναπτυξιακή Στρατηγική για το Μέλλον της Ελλάδας» (“Growth Strategy for the Future of Greece”), το οποίο είχε δοθεί στους θεσμούς από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ολες οι πλευρές τήρησαν σιγήν ιχθύος και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την συνάντηση των τεχνοκρατών που κράτησε ως αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα κύλησαν «ομαλά, χωρίς εκπλήξεις» και η συζήτηση ήταν περισσότερο τεχνική απ’ ο,τι πολιτική, «όπως συνήθως συμβαίνει στις συναντήσεις του EWG». Πέρα από το σχέδιο ανάπτυξης, θέματα όπως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και η έγκαιρη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης τέθηκαν επί τάπητος.

«Στο θέμα του χρέους, είναι ώρα για πολιτικές αποφάσεις και το σώμα του EWG δεν είναι αρμόδιο να την παρουσιάσει», σχολίασε χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών. «Ο νέος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιοργκ Κούκις φαίνεται να συνεχίζει την σκληρή “γραμμή Σόιμπλε”, αλλά μένει να δούμε αν αυτή είναι και η άποψη του υπουργού του, κ. Σολτς», τόνισε.

Οι τεχνοκράτες συζήτησαν και την πορεία των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, τονίζοντας ότι οι εργασίες πρέπει να επιταχυνθόυν ώστε να υπάρξει η συνολική λύση στο Eurogroup Ιουνίου.

Στο θέμα του χρέους, έγινε μια πρώτη κουβέντα με βάση τις τεχνικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί από το προηγούμενο Eurogroup. Τα… σπουδαία αναμένονται στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνάντησης του ΔΝΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του WashingtonGroup, παρουσία του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Παρόλο που ο Π. Τόμσεν εθεάθη στη… γειτονιά του EWG, το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει την συνάντησή του με εκπροσώπους της Κομισιόν (Μ. Μπούτι), της ΕΚΤ (Φρ. Ντρούντι) και του ΕΜΣ (Κλ. Ρέγκλινγ).

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και στόχος είναι να εγκριθεί από τους ειδικούς, ώστε να αποφασιστεί οριστικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου.

Προς το παρόν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον νέο Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. Η στάση της Γερμανίας θα καθορίσει την πορεία των συζητήσεων για τα μέτρα για το χρέος και πόσο τελικά θα επέλθει η ελάφρυνσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα