Γιούνκερ: Βαρύτατες απώλειες πρέπει να δεχτούν οι τράπεζες

Γιούνκερ: Βαρύτατες απώλειες πρέπει να δεχτούν οι τράπεζες

Πολύ βαρύτερες απώλειες από εκείνων που προβλέπονταν συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Vid)

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ κατά τη διάρκεια της άφιξής τους στη συνεδρίαση του EcoFin στις Βρυξέλλες αναφερόμενοι στις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί συζητήσεων για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και άνω, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Μεγαλύτερη συνεισφορά των τραπεζών στη διάσωση της Ελλάδας ζητά η ευρωζώνη

Ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ «βαρύτερες» εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου).

“Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών” στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ επιβεβαίωσε τα περί συζητήσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Όσμπορν: Η κρίση στην ευρωζώνη συνιστά αληθινό κίνδυνο για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη εδώ και δύο χρόνια συνιστά «έναν αληθινό κίνδυνο» για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

“Θα συζητήσουμε στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας (που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες) για μια πλήρη λύση στην κρίση. Είχαμε λάβει αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρησίμευσαν ως γύψος για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες”, τόνισε κατά την άφιξή του στη σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

“Μια λύση με διάρκεια θα βοηθήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες”, πρόσθεσε. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια λύση στην κρίση είναι το μοναδικό πραγματικό στοιχείο που μπορεί να δώσει ώθηση στη βρετανική οικονομία αυτό το τρίμηνο”.

“Είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Βρετανών να επιλυθεί αυτή η κρίση και αυτό πρέπει να γίνει τώρα”, επισήμανε ο Οσμπορν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα