Γκρεγκόρ Γκίζι: Ο Σόιμπλε δεν θέλει την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης

Γκρεγκόρ Γκίζι: Ο Σόιμπλε δεν θέλει την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης
Dieses Bild wurde auf badische-zeitung.de veröffentlicht.

"Καταστροφική" για τη Γερμανία, θεωρεί μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής της ΚΟ του Die Linke. Αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έχει τόσο σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας

Προειδοποίηση για μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση Grexit, απευθύνει ο επικεφαλής της ΚΟ του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, ο ο ποίος υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αν η Ελλάδα δεν φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF και απαντώντας στην ερώτηση, εάν έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αποχωρήση από το ευρώ, ο κ. Γκίζι, απάντησε:

“Όχι, νομίζω πως μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε αλλά υπάρχει και το παρά τέσσερα και το παρά τρία. Νομίζω πως θα ήταν φοβερό εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Εάν σπρώχναμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ θα δημιουργούνταν μια αλυσίδα αντιδράσεων. Θα πρέπει να σκεφθούμε το εξής: εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ πάνω από όλα θα υποφέρει η χώρα μας. Είμαστε πρωταθλητές στις εξαγωγές. Με το δικό μας γερμανικό νόμισμα θα ήμασταν πολύ πιο ακριβοί. Μπορούμε να αντέξουμε κάτι τέτοιο; Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος”.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επισημαίνει πως σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώσει 60 δις ευρώ. Διαπιστώνει πως έγιναν πολλά λάθη και το κυριότερο ήταν ότι η όλη προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια, επικεντρώθηκε στη διάσωση των τραπεζών. Κατά τη γνώμη του θα ήταν προτιμότερο να αποζημιώνονταν οι μικροκαταθέτες και οι μεγάλοι πιστωτές να πλήρωναν για τις λάθος επενδυτικές επιλογές τους. Επισημαίνει επίσης ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε επιδεικνύει μια ιδιαίτερη σκληρότητα και αυτό για τους εξής λόγους:

“Πιστεύω πως τρία πράγματα δεν θέλει: Δεν θέλει την επιτυχία της αριστερής κυβέρνησης, αυτή είναι μια ιδεολογική τοποθέτηση. Δεν θέλει επίσης να υπάρξει ένα προηγούμενο για την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι οποίες θα έλεγαν, εάν κάνετε συμβιβασμούς με αυτούς τότε θα κάνετε και με μας. Εκτός αυτού, εάν αυτή η αριστερή κυβέρνηση αποδειχθεί επιτυχημένη, τότε ίσως εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση και στην Ισπανία”.

(Πηγή: Deutsche Welle)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα