H κυβέρνηση ζητά πολιτική στήριξη του Eurogroup για να ανοίξουν οι κρουνοί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ

H κυβέρνηση ζητά πολιτική στήριξη του Eurogroup για να ανοίξουν οι κρουνοί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ
Συνέχιση της συζήτησης στην Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης "Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις" την παρασκευή 17 ΑΠριλίου 2015. Eurokinissi

Καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές επιδιώκει η κυβέρνηση - Ζητά την πολιτική στήριξη του Eurogroup για να εκκινήσει η χρηματοδότηση. Οι διεργασίες σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα και αύριο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει ουσιαστική πρόοδο των διαπραγματεύσεων εντός του σαββατοκύριακου

Καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές μέσα στα επόμενα 24ωρα επιδιώκει πλέον ανοιχτά η Αθήνα, προκειμένου να αυξηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα σημεία σύγκλισης με τους δανειστές και να ανοίξουν άμεσα οι κρουνοί χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία.

Οι διεργασίες σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα και αύριο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει ουσιαστική πρόοδο των διαπραγματεύσεων εντός του σαββατοκύριακου, αλλά και να αξιώνει τη διενέργεια νέου, έκτακτου Eurogroup, ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε ήδη το αίτημα για έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα, στο Brussels Group, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δουν δείγματα γραφής από τον Γ. Βαρουφάκη άμεσα και δη πριν το προκαθορισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ακόμη οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποφανθεί, διατηρώντας ωστόσο αμείωτες τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας διαρκώς πως η απόσταση που πρέπει να διανυθεί με στόχο τη συμφωνία είναι μεγάλη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα επιδιώκει ένα έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να εξασφαλίσει μια θετική πολιτική δήλωση υπέρ της – μια δήλωση προόδου – η οποία θα αυξήσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά έναντι της ΕΚΤ, προκειμένου η τελευταία να στηρίξει την ελληνική οικονομία.

Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από χθες από τη Φρανκφούρτη είναι θετικά.

Εάν η Ελλάδα λάβει και μια δήλωση προόδου από το Εurogroup θα αυξήσει τις πιθανότητες να καμφθεί η αυστηρή στάση της ΕΚΤ, εξέλιξη η οποία φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει…

Όπως έγινε χθες γνωστό, η ΕΚΤ δείχνει να εμφανίζεται ελαφρώς πιο συγκαταβατική προς την Αθήνα, μην αποκλείοντας την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο.

Η έκδοση εντόκων γραμματίων αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται αποκλεισμένη από τις αγορές.

Η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, αλλά η ΕΚΤ το έχει απορρίψει.

Η ΕΚΤ ίσως και να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, αποκάλυψε ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της.

Ωστόσο ο ίδιος έθεσε μια βασική προϋπόθεση: Να επιβεβαιωθεί ότι αυξάνονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο τη συμφωνία.

Εάν Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να αυξηθεί το όριο έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων, εξήγησε.

Σε επίπεδο Brussels Group μπορεί να μην έχει ακόμη τεθεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης – το οποίο τείνει προς την ολοκλήρωσή του – ωστόσο εξετάζονται θέματα μακροοικονομικού πλαισίου, δημοσιονομικών στόχων, πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων μέχρι το 2022.

Ταυτόχρονα εξετάζονται οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν και οι τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές για να υπάρξει συμφωνία, ενώ αναμένεται να έχει ένα καυτό από πλευράς ζυμώσεων τριήμερο μπροστά της, με στόχο τη διεξαγωγή Eurogroup τη Δευτέρα.

Οι διεργασίες ωστόσο είναι έντονες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ξεκινά σειρά κρίσιμων επαφών την επόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, με στόχο να αναζητηθεί κοινό έδαφος για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Το μπαράζ επαφών θα ξεκινήσει από το Παρίσι, όπου στις 6 Μαΐου ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, M. Σαπέν.

Στις 7 Μαΐου ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε αλλά και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ.

Μια μέρα μετά, στις 8 Μαΐου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Κ. Πάντοαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα