Η Αθήνα εκδίδει 12μηνα έντοκα για πρώτη φορά από το 2010

Η Αθήνα εκδίδει 12μηνα έντοκα για πρώτη φορά από το 2010
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Εντείνεται η τάση επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στα δεδομένα προ του μνημονίου σε ό,τι έχει να κάνει με τον κρατικό δανεισμό - Για πρώτη φορά από το 2010, ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί 12μηνα έντοκα αντί για 3μηνα με στόχο να βελτιώσει την καμπύλη των επιτοκίων του ελληνικού Δημοσίου

Στην έκδοση 12μηνων έντοκων τίτλων, προς αντικατάσταση των τρίμηνων έντοκων γραμματίων, προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα δημοπρατεί 12μηνους τίτλους από τον Απρίλιο του 2010, λίγο δηλαδή πριν από την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να βελτιώσει την καμπύλη των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα από τον ΟΔΔΗΧ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μέγεθος της έκδοσης θα είναι χαμηλότερο από το 1,6 δισ. ευρώ των τρίμηνων εντόκων που λήγουν και θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ξένους επενδυτές (οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν και αυτοί που έχουν τοποθετηθεί στα διάρκειας 13 εβδομάδων 3μηνα έντοκα γραμμάτια).

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς αναμένουν αυξημένο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να διαμορφωθεί έως και 1,5%, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στην αγορά.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2010, στην τελευταία έκδοση 12μηνων, το κόστος του δανεισμού είχε πιάσει “ταβάνι” με 4,85%.

Επόμενη κίνηση του οικονομικού επιτελείου θα είναι η έκδοση 3ετών και 10ετών ομολόγων μέχρι το τέλος του τρίτου οικονομικού προγράμματος διάσωσης, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Οι νέες εκδόσεις, σε συνδυασμό με το 7ετές ομόλογο τον περασμένο μήνα, αναμένεται να αποτελέσουν μέρος από το “μαξιλάρι” ρευστότητας που η Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει, ενόψει της αυτόνομης εξόδου της στην αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα