Ο Σόιμπλε διαβεβαιώνει ότι θέλει το ΔΝΤ

Ο Σόιμπλε διαβεβαιώνει ότι θέλει το ΔΝΤ

Η Bild κατηγορεί το Σόιμπλε ότι είχε υποσχεθεί παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διαψεύσει ότι θα φέρει προς έγκριση στο Bundestag πριν τις γερμανικές εκλογές την αποχώρηση του Ταμείου

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για μια συνέχιση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποια εξαπολύει επίθεση στο Γερμανό υπουργό Οιικονομικών για αθέτηση των υποσχέσεων του όσον αφορά στο θέμα αυτό.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας έχει τίτλο “Γιατί κλυδωνίζονται οι υποσχέσεις Σόιμπλε για την Ελλάδα” και ξεκινά με το ερώτημα: “Δεν μπορεί να κρατήσει το λόγο του;” και την υπενθύμιση ότι στις 19 Αυγούστου του 2015 ο Σόιμπλε είχε υποσχεθεί στο Bundestag ότι το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα έκλεινε μόνο εφόσον το ΔΝΤ συμμετείχε και ήλεγχε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει η Bild, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μια ψηφοφορία στη Bundestag, την κάτω βουλή της Γερμανίας, στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική εφημερίδα, η οποία δεν αναφέρει τις πηγές της, επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε πιστεύει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μπορεί να καλύψει το κενό που θα αφήσει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη Bild, η Bundestag πρόκειται να ψηφίσει για το τροποποιημένο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Η γερμανική εφημερίδα όμως κάνει λόγο για εσωκομματικές αντιδράσεις στην CDU.

Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα και τόνισε πως εξακολουθεί να αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ερωτηθείσα σήμερα σχετικώς σημείωσε  πως «για εμάς, η συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητη».

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα