Η “χρυσή” ενέργεια των ηλιακών θερμοσιφώνων – Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για νοικοκυριά

Η “χρυσή” ενέργεια των ηλιακών θερμοσιφώνων – Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για νοικοκυριά
Eurokinissi

Με βάση αναφορές παραγόντων της αγοράς, εκτιμάται ότι 3,5 εκατ. κατοικίες έχουν σήμερα ακόμη θερμοσίφωνες ρεύματος. Τι προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης.

Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης αλλά και νέας τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα, ύψους 60 εκατ. ευρώ. ανακοίνωσε μιλώντας πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το πρόγραμμα αυτό περίμενε εδώ και καιρό ο κλάδος των κατασκευαστών ηλιακών θερμοσιφώνων που αποτελεί έναν από τους εθνικούς πρωταθλητές.  Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από πολλούς παράγοντες της αγοράς αλλά και γνώστες των ενεργειακών θεμάτων, όπως ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, που τόνιζαν ότι αποτελεί βασικό έλλειμμα στρατηγικής το ότι δεν απετέλεσε πρόταγμα στα προγράμματα αντικατάστασης συσκευών και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών η ένταξη της πρόβλεψης για την αντικατάσταση ή εγκατάσταση των ηλιακών θερμοσιφώνων. 

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη  κοινή Συνέντευξη Τύπου, την προηγούμενη εβδομάδα,  οι πρόεδροι της  Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος,   του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος  ζήτησαν με έμφαση τη συμπερίληψη των ηλιακών θερμοσιφώνων στα προγράμματα επιδότησης καθως η εν λόγω συσκευή, αν είναι ηλεκτρική, για το κάθε νοικοκυριό ευθύνεται για το 20% της κατανάλωσης ρεύματος.

Εγχώρια προστιθέμενη αξία

Βέβαια η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή τους έχοντας μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο αυτόν. “Αφήνουν έξω από προγράμματα επιδότησης έναν παραγωγικό κλάδο με υπεραξίες για την εθνική οικονομία προς όφελος εισαγόμενων προϊόντων” τόνισαν οι φορείς που συμμετείχαν στη συνέντευξη στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ,  σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 2 εκατ. ηλιακοί θερμοσίφωνες χρήζουν αντικατάστασης. Άρα, θα μπορούσε ένα πρόγραμμα να στηρίξει την όλη διαδικασία αφήνοντας μεγάλο αποτύπωμα τόσο στην εξοικονόμηση, όσο και αξία στην εγχώρια παραγωγή.

Μέχρι το Δεκέμβριο

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στο OPEN ο κ. Σκρέκας πριν λίγες μέρες είχε σημειώσει ότι το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, το οποίο χρηματοδοτείται από το repowerEU, θα ξεκινήσει μέχρι τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.

Η “ακτινογραφία”

Με βάση αναφορές παραγόντων της αγοράς, εκτιμάται ότι 3,5 εκατ. κατοικίες έχουν σήμερα ακόμη θερμοσίφωνες ρεύματος. Την ίδια ώρα μέχρι το 2021 στην Ελλάδα είχαν αναπτυχθεί 350.000 τετραγωνικά μέτρα  συλλεκτών, ενώ το σύνολο των εγκατεστημένων και σε λειτουργία συστημάτων έφτανε τα 5 εκατ. τ.μ. Μάλιστα με βάση όσα έχει αναφέρει σε άρθρο του στο περιοδικό Θερμουδραυλικός  ο κ. Κώστας Τραβασάρος, πρόεδρος της Solar Heat Europe, “η  ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται ξεπερνά τις 3 TWh, υποκαθιστώντας πολλαπλάσια πρωτογενή ενέργεια που θα ήταν απαραίτητη για την ηλεκτροπαραγωγή. Με βάση τις τιμές του 2020, τα νοικοκυριά εξοικονομούσαν 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επιπρόσθετα, το όφελος για το περιβάλλον είναι τεράστιο, καθώς αποφεύγεται η έκλυση πάνω από 3 εκατ. τόνων CO2.”

Όπως αναφέρεται, εάν, για παράδειγμα, εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, όπως έχει προτείνει η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, μέχρι το 2030 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επωφελούνται, καλύπτοντας πλέον το 65% της αγοράς. Με αυτό το μέτρο θα αποφεύγεται κάθε χρόνο η εισαγωγή 1.250 εκατ. κυβικών φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.”

Επίσης ο κ. Κώστας Τραβασάρος αναφέρει ότι “¨οι εγκαταστάσεις θερμικών ηλιακών συστημάτων σε ξενοδοχεία και βιομηχανίες για την κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων έχουν, μέχρι σήμερα, μικρό ποσοστό πωλήσεων. Η αξιοποίηση της ηλιακής θέρμανσης αυξάνεται αργά, παρότι αυτή μπορεί να καλύψει το 20-70% των αναγκών του ξενοδοχειακού και του βιομηχανικού κλάδου.

Γι’ αυτό, οι εν λόγω εφαρμογές πρέπει να διαδοθούν στο ευρύ κοινό με ταχείς ρυθμούς, καθώς αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για τους μεσοπρόθεσμους στόχους απανθρακοποίησης. Η δυνητική αγορά είναι πολύ μεγάλη, ενώ αποτελεί εφαλτήριο για την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων και τεχνολογίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ηλιακά συστήματα για θέρμανση και ζεστό νερό έχουν μεγαλύτερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος από άλλες τεχνολογίες, ενώ απαιτούν πολύ μικρότερη επιφάνεια από τα φωτοβολταϊκά για την ίδια παραγωγή ενέργειας.

Ειδικά για το ζεστό νερό χρήσης, θα απαιτούνταν 4,5 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια φωτοβολταϊκών για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος. Ειδικά σε κτίρια όπου δεν υπάρχει επαρκής χώρος, όπως είναι οι πολυκατοικίες, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.”

Κι από την πλευρά του όμως μιλώντας το περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο του Regional Growth Conference που διεξήχθη στην Πάτρα  αλλά και με αρθρογραφία του στην “Καθημερινή” ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης είχε επισημάνει “ότι η  απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%).

Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης” είχε αναφέρει ο κ. Μανιάτης που σημείωνε ότι:

“Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας σε 4μελή οικογένεια εξοικονομεί έως και 20% της ηλεκτρικής ενέργειας. To 80% των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού είναι θέρμανση – ψύξη. Τα υψηλότερα ποσοστά ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων υπάρχουν στη Γερμανία (27%), στην Ελλάδα (15%) και στην Πολωνία (14%). Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας για μια 4μελή οικογένεια, κόστους 1.000-1.200 ευρώ, μειώνει κατά 1.700kg/έτος τις εκπομπές CO2, ενώ ένα ηλεκτρικό Ι.Χ. κόστους 25.000-30.000 ευρώ, κατά 1.400kg/έτος.Στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 υψηλού επιπέδου βιοτεχνίες που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, οι οποίες εξάγουν το 60%.”

Παράλληλα ο κ. Μανιάτης σημείωνε ότι “σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27, οι αντλίες θερμότητας, καθώς και τα ηλιακά θερμικά συστήματα, αποτελούν τις φθηνότερες τεχνολογίες για τα νοικοκυριά, με κόστος που κυμαίνεται από 0,60 ευρώ έως 0,79 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) παραδοθείσας θερμότητας, τη στιγμή που οι λέβητες, για παράδειγμα, πετρελαίου ξεπερνούν τα 2,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh). Σύμφωνα με το Repower EU, στην Ε.Ε.-27, μέχρι το 2030, αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 30.000.000 αντλιών θερμότητας και ηλιοθερμικών, που θα εξοικονομούν 35 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανά έτος.”

Με βάση δε μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της «Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας» η Ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιοθερμικών συστημάτων είναι η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 300,000 ηλιακούς συλλέκτες και τις 130,000 δεξαμενές. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει φτάσει να απασχολεί άμεσα περίπου 4,000 εργαζόμενους, πράγμα που συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Επιπλέον η Ελλάδα έχει μία και μοναδική γραμματεία Τεχνικής Επιτροπής της CEN, την TC 312 η οποία αναπτύσσει τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για τα ηλιοθερμικά προϊόντα, κάτι που καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της βιομηχανίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version