Η ΕΕ κόβει τη φόρα στους κυνηγούς της Ελλάδας

Η ΕΕ κόβει τη φόρα στους κυνηγούς της Ελλάδας

Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ζητά η ΕΕ. Με νέα πρόταση επανήλθε η Αυστρία

Την παρέμβαση της ΕΕ προκάλεσε το ντόμινο αιτημάτων για παροχές εγγυήσεων από την Ελλάδα.

Αφού η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν στους όρους την Τρίτη έγινε γνωστό ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θέλουν να λάβουν παρόμοιες εγγυήσεις, κάτι που ίσως καθυστερήσει σημαντικά την διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλαταφάζ. δήλωσε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας.

“Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες”, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι απαιτήσεις της Φινλανδίας διατυπώθηκαν μετά την άρνηση ενός εθνικιστικού κι ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, των Αληθινών Φινλανδών, να ενταχθούν στην κυβέρνηση παρότι αύξησε τα ποσοστά του στις εκλογές του Απριλίου. Οι θέσεις του επηρέασαν σημαντικά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο.

Υπό την πίεση των αγορών

Ο Αλταφάζ επισήμανε ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας απομένει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. “Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη” σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο δανεισμό της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι αγορές μετά τη νευρικότητα που επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες και την ραγδαία αύξηση των σπρεντ των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

Καταδεικνύοντας ότι η Επιτροπή θέλει η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί πριν από τα τέλη του Αυγούστου, ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι “όσο πιο σύντομα γίνετε σαφείς για τα ζητήματα αυτά, τόσο περισσότερο θα συμβάλλετε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλους τους παράγοντες των αγορών”.

Νέα πρόταση από την Αυστρία

Η Αυστρία προτείνει να λάβουν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα, μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας των οποίων – τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες – δεν έχει σημαντικά ποσά ελληνικών ομολόγων και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθεί σημαντικές εγγυήσεις για την προστασία του.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ έστειλε επιστολή στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με την οποία προτείνει να συνδεθούν τα αιτήματα των χωρών για εγγυήσεις για τα δάνειά τους στην Ελλάδα με την προστασία που διασφαλίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας κάθε χώρας, μέσα από την παράλληλη διαδικασία της συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, όπως αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

Το Reuters σημειώνει ότι οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας, θα έχουν μία ζημιά 21% για τα ομόλογα που έχουν του ελληνικού Δημοσίου, αλλά θα μπορούν να ανταλλάξουν αυτά με νέα ομόλογα, τα οποία θα είναι ασφαλή και εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Η ανταλλαγή αυτή, περιορίζει τις δυνητικές ζημίες των ιδιωτών και ανακουφίζει τις χώρες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Με την πρότασή της, η αυστριακή υπουργός θέλει να εξαιρέσει τις χώρες αυτές, όπως και άλλες που έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, με το επιχείρημα ότι αυτές θα λάβουν εγγυήσεις για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα