Στον ΕLA από 11 Φεβρουαρίου: Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα

Στον ΕLA από 11 Φεβρουαρίου: Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα
The Euro sculpture stands next to the European Central Bank, right, in Frankfurt, Germany Thursday, Nov.22, 2012 . (AP Photo/Michael Probst) ASSOCIATED PRESS

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά ανοικτή τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA ωστόσο, από τις 11 Φεβρουαρίου θα άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδίως το βράδυ της Τετάρτης, ότι αποφάσισε να άρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος.

Τα χρεόγραφα θα παύσουν να είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή δεν έχει ωστόσο καμία επίπτωση στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

“Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επηρεάζονται μπορεί να ικανοποιηθεί από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος”, αναφέρεται.

Έγινε γνωστό, πάντως, ότι αυξήθηκε το ποσό που θα μπορεί να χορηγεί ο ELA. Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προεξοφληθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Προσθέτει ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διαθέσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες επειδή η χώρα ήταν σε πρόγραμμα.

Η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η παραίτηση επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν εκπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις  πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Τα χρεόγραφα θα παύσουν να είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προεξοφληθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Προσθέτει ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η απόφαση δεν έχει συνέπειες για το καθεστώς αντισυμβαλλόμενου των ελληνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος, για αντισυμβαλλόμενους που δεν έχουν επαρκή εναλλακτικές εγγυήσεις (collateral), μπορούν να ικανοποιηθούν από τη σχετική εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA), εντός των υφιστάμενων κανονισμών του Ευρωσυστήματος, διευκρινίζει η ΕΚΤ”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα