Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα από τους ευνοημένους του Ταμείου Ανάκαμψης

Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα από τους ευνοημένους του Ταμείου Ανάκαμψης
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις AP

Δεν υπάρχουν χρήματα από το ελικόπτερο για κανένα αλλά η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί το ίδιο με τις άλλες χώρες είπαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο πρόεδρος του Eurogoup

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι για φέτος έχουν αρθεί πλήρως οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεσμεύεται από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού της προγράμματος.

Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε, κατ’ αρχήν, ότι θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην ικανοποίηση των παράλληλων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Δεν ήταν όμως ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παραπέμποντας το θέμα στο μέλλον και σημειώνοντας ότι τα χρήματα που θα δοθούν από το ταμείο μέχρι και το 2028 δεν θα είναι μόνιμα: «Περιμένουμε πρώτα να δούμε τις προτάσεις των κρατών μελών για το ταμείο ανάκαμψης και μετά θα συζητήσουμε για τις επιμέρους δράσεις», είπε .

Παραδέχθηκε πάντως, ότι μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό και τα ταξίδια, θα είναι από τις πλέον ευνοημένες χώρες της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψής των 750 δισ. ευρώ με 22,6 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ο Μάριο Σεντένο

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία σήμερα δεν είναι αυτή που ήταν πριν 10 χρόνια. Είναι μια οικονομία που είχε συνεχείς υπεραποδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο και φέτος, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές κάτι που είναι πολύ θετικό είπε ο κ. Σεντένο για να καταλήξει «Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας και Αυστρίας, σχετικά με το ύψος των επιχορηγήσεων αλλά και τον τρόπο διαχείρισης του, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει τώρα τρόικα, αλλά τα χρήματα δεν θα είναι «δωρεάν» καθώς θα συνοδεύονται από όρους. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος και θα υπάρξει συμφωνία σε ότι αφορά τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς, όπως είπε, και οι τέσσερεις αυτές χώρες που φαίνονται τώρα να έχουν αντιρρήσεις, έχουν μόνο να κερδίσουν από μια συνολική Ευρωπαϊκή ανάκαμψη, αφού ο κύριος όγκος των εξαγωγών τους έχει κατεύθυνση την ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version