Η κρίση του ευρώ στην Ελλάδα: Η πιο επικίνδυνη στιγμή

Η κρίση του ευρώ στην Ελλάδα: Η πιο επικίνδυνη στιγμή

Χρεοκοπία ή ταπείνωση; Διαβάστε στο ΝEWS 247 άρθρο του BBC για την ελληνική κρίση

“Έχουμε φτάσει πλέον στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην ελληνική κρίση”. Έτσι ξεκινά το άρθρο του έμπειρου δημοσιογράφου του BBC, Gavin Hewitt.

Το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας που πέρασε οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες, του κυβερνώντος συνασπισμού, “αγωνίστηκαν” ώστε να συμφωνήσουν σε έναν νέο γύρω  μέτρων λιτότητας  με  αντάλλαγμα  ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Συμφώνησαν σε περικοπές του κατώτερου μισθού, απολύσεις στο δημόσιο τομέα αλλά και σε περικοπές στις  συντάξεις.

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία στρέφονται εναντίον των περαιτέρω μέτρων λιτότητας.

Δεν πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν. Η φετινή χρονιά είναι η πέμπτη που στη χώρα υπάρχει ύφεση. Η ανεργία για τους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών έχει φτάσει το 48% ενώ υπάρχει τεράστια αύξηση των αστέγων.

Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη – και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  είναι περισσότεροι από 65% – πιστεύουν  ότι τα μέτρα που απαιτούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ πιέζουν την Ελλάδα  και την οδηγούν στην  παρακμή.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης δεν έχουν πειστεί από τις διαβεβαιώσεις των Ελλήνων πολιτικών.  Γι’ αυτό το λόγω θέλουν το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή για να ψηφίσει  τις νέες περικοπές δαπανών.

Παράλληλα  ζητούν να  εξοικονομηθούν  επιπλέον  325 εκατομμύρια ευρώ.

Εθνική ταπείνωση

Οι Έλληνες θα βγουν στους δρόμους αναφέρει ο Hewitt. Ήδη ορισμένοι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας υπέβαλε την παραίτησή του.

Ωστόσο η χώρα βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό. “Εάν οποιαδήποτε από τις τρεις προϋποθέσεις δεν πληρούνται, την επόμενη Τετάρτη, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε άτακτη  χρεοκοπία” τονίζει.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. “Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται η χώρα να ταπεινωθεί”.

Αναφέρεται στις δηλώσεις του, “Έχουμε, δυστυχώς, να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις”.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε από τις Βρυξέλλες  ότι αν θέλει η Ελλάδα  να μείνει στην ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν τα νέα μέτρα, όπως απαιτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Λάθος επιλογή;

Πολλοί στην Ελλάδα αναφέρουν ότι πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή. Λένε επίσης ότι η στρατηγική της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι εσφαλμένη και θα συρρικνώσει η οικονομία ακόμη περισσότερο.

Ο Hewitt κλίνει λέγοντας ότι το  πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει τα μέτρα που είναι προϋπόθεση για το Eurogroup της επόμενης Τετάρτης, όχι επειδή το πιστεύουν αλλά γιατί φοβούνται το χάος που θα  προκληθεί από μια άτακτη χρεοκοπία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα