Η ρύθμιση οφειλών φέρνει χαλάρωση των κατασχέσεων

Η ρύθμιση οφειλών φέρνει χαλάρωση των κατασχέσεων
ΑΑΔΕ, ΙΖ ΔΟΥ Παγκρατίου, Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Την άρση των στρεβλώσεων με τις κατασχέσεις λογαριασμών εξετάζει η ΑΑΔΕ η οποία είναι ήδη σε συνεννόηση με τις εμπορικές τράπεζες

Κατά την παράδοση του ετήσιου απολογισμού της ΑΑΔΕ στην Βουλή ο διοικητής της αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής ενημέρωσε ότι σχεδιάζει να βελτιώσει μια στρέβλωση που ισχύει με την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.

Της παράλογης κατάστασης που θέλει όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή στο δήμο ή άλλο φορέα του δημοσίου και τους έχει επιβληθεί κατάσχεση το τραπεζικού τους λογαριασμού ακόμη και μετά την ρύθμιση των οφειλών τους να βλέπουν τον λογαριασμό τους να είναι παγωμένο μην μπορώντας να εξυπηρετήσουν την ρύθμισή τους.

Αυτό γίνεται γιατί ο νόμος προβλέπει ότι η άρση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ( δηλαδή η κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού) ισχύει μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησης την οφειλής του φορολογούμενου . Η κατάσχεση αίρεται αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει την οφειλή του.

Το πρόβλημα του έχει δημιουργηθεί οφείλεται στην χρονική καθυστέρηση μεταξύ της εντολής της κατάσχεσης και της απόδοσης του ποσού που βρέθηκε στην ΑΑΔΕ ή στην υπηρεσία που δημοσίου που οφείλει ο κάτοχος του λογαριασμού Στο διάστημα αυτό ο τραπεζικός λογαριασμός «κλειδώνει» και ο φορολογούμενος παρότι έχει ρυθμίσει την οφειλή του δεν έχει χρήματα να την εξυπηρετήσει.

Όπως ενημέρωσε ο κ Πιτσιλής τον κ. Βούτση που του έθεσε το θέμα κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης απολογισμού της δράσης της ανεξάρτητης αρχής εξετάζονται τρόποι το διαδικαστικό αυτό θέμα να λυθεί στην πράξη ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να πάρουν μια ανάσα και να μπορούν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Το πρόβλημα με τις στρεβλώσεις των διαδικασιών μεγαλώνει όσο αυξάνονται οι κατασχέσεις Με βάση τα στοχιεία της ετήσιας απολογιστικής έκθεσης της ΑΑΔΕ , ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση (αφορά οφειλέτες για τους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις) ανήλθε το 2017 σε 1.744.115 (έναντι 1.647.771 το 2016) και ο αριθμός των Α.Φ.Μ. με ληξιπρόθεσμες οφειλές στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανήλθε το 2017 σε 1.050.077 (έναντι 839.056 το 2016).

Ο συνολικός αριθμός των κατασχέσεων που επιβλήθηκαν το 2017 από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων ανήλθε σε 1.784.491 έναντι 1.601.360 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,4%. Από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (96,5%).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα