Η σύγκρουση ΔΝΤ – Βρυξελλών και το θρίλερ με τη δόση για Ελλάδα

Η σύγκρουση ΔΝΤ – Βρυξελλών και το θρίλερ με τη δόση για Ελλάδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) Eurokinissi

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. Συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά της Αθήνας

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου, κάτι που θα φέρει και την πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης για Ελλάδα.

Η χρυσή τομή αναζητήθηκε το Σάββατο στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τεχνικές παράμετροι που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να προκύπτει άμεσα σαφής εικόνα εάν καταγράφηκε ικανή πρόοδος.

Τα τεχνικά ζητήματα παραμένουν υπό συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση να εκπέμπει συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία, έστω την ύστατη στιγμή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.

“Εάν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα” ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Συνεχείς είναι οι επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητήθηκαν μία προς μία οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά επρόκειτο για προετοιμασία του εδάφους και απόπειρα αναζήτησης συμβιβασμού εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας και σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως υπήρξε μία κάποια πρόοδος.

Επί τάπητος τέθηκαν κατά πληροφορίες 12 παράμετροι για την απομείωση του χρέους, με το κέντρο βάρους να πέφτει στα τρία κρίσιμα ζητήματα όπου ενσκήπτουν διαφωνίες -τη δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης, τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων (με χρηματοδότηση μέσω δανείου από τον EFSF) και την παραίτηση κρατών-μελών από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες.

Η τηλεδιάσκεψη, παρουσία αξιωματούχων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ ολοκληρώθηκε στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από περίπου ένα τριώρο.

Ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον μετέδωσε πως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέμεναν θετική έκβαση κατά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, λέγοντας ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωνε στους δημοσιογράφους, πριν την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ότι το Ταμείο δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης μέχρι το 2016 και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τις πληροφορίες του Mega, φέρεται να προτείνει να έχει ολοκληρωθεί η επαναγορά των ομολόγων έως τις 7 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες φέρεται να προτιμούν πιο σταδιακή ολοκλήρωση της επαναγοράς ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις των αγορών.

Η Γερμανία από πλευράς της εμφανίζεται πιο σκληρή στο θέμα της μεγάλης μείωσης των επιτοκίων με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν οι χώρες που δανείζουν την Ελλάδα να πληρώνουν πιο υψηλό επιτόκιο από τους δανειζόμενους.

Έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση στο Βερολίνο σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται ότι θα πρέπει αργά ή γρήγορα να υπάρξει ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα