Ιαματικός τουρισμός: Στο ΦΕΚ η απόφαση για τις επενδύσεις

Ιαματικός τουρισμός: Στο ΦΕΚ η απόφαση για τις επενδύσεις

Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, καθορίστηκαν  οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού- Θερμαλισμού  καθώς και η διαδικασία για τη  χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας

Μια από τις λεγόμενες θεματικές ενότητες του ελληνικού τουρισμού, είναι και ο ιαματικός, με τις όποιες προεκτάσεις του. Σήμερα, με την απόφαση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στη βάση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα που αποτέλεσε προτεραιότητα στην υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική, την ανάπτυξη νέων θεματικών τουριστικών προϊόντων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Η δημοσίευση της απόφασης έρχεται σε συνέχεια της ΚΥΑ των υπουργών Τουρισμού, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία θεσπίστηκαν οι αντίστοιχες προδιαγραφές για τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ΦΕΚ.

Οι προδιαγραφές αυτές ισχύουν είτε οι εγκαταστάσεις ιδρύονται αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με ξενοδοχειακή μονάδα.

Στην απόφαση προβλέπεται η ένταξη από σήμερα της διαδικασίας χορήγησης του Ειδικού Σήματος στο σύστημα διεκπεραίωσης, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ). Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 603/22.02.2018)

Τουρισμός όλο το χρόνο για την Πελοπόννησο

Εξάλλου, η υπουργός μιλώντας στο 10ο περιφερειακό συνέδριο στην Τρίπολη, αναφέρθηκε στα νέα αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την Πελοπόννησο που αποφέρει η υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Η υπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί άκρως παραγωγική δραστηριότητα και μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών τουριστικών προϊόντων που συνδέονται με τον πολιτισμό- ο οποίος πρωταγωνιστεί-, τον αθλητισμό, τη φύση, τη γαστρονομία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση των τουριστικών ροών όλο το χρόνο και για την επίτευξη της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Η Έλενα Κουντουρά χαρακτήρισε εξαιρετική και υποδειγματική τη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, γεγονός που οδήγησε στις υψηλές τουριστικές επιδόσεις και στην αύξηση 15% των διεθνών αφίξεων το 2017 στην Πελοπόννησο.

Η τουριστική προώθηση και προβολή του Υπουργείου για την Πελοπόννησο, γίνεται με επίκεντρο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη μυθολογία και την παράδοση της Πελοποννήσου, τις μοναδικές ιστορικής και πνευματικής αξίας μονές, την ελκυστική ακτογραμμή αλλά και τους μοναδικούς ιστορικούς- παραδοσιακούς προορισμούς στην ενδοχώρα, τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρα, γιώτινγκ και καταδύσεις), τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, το χειμερινό τουρισμό και τα χιονοδρομικά κέντρα, τις οικοτουριστικές διαδρομές στους υδροβιότοπους και φυσικούς θησαυρούς, τις εμπειρίες τουρισμού υγείας και ευεξίας, την συμμετοχή σε φεστιβάλ και τοπικές εορτές.

Η Πελοπόννησος αποτελεί επίσης δυναμικό προορισμό για αγροτουρισμό και για εμπειρίες που συνδέονται με την πλούσια γαστρονομία και την οινική παράδοση, και την προώθηση των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας της κυβέρνησης στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, 14 τουριστικές προτάσεις κατατέθηκαν για αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού την τελευταία διετία (τουριστικό χωριό στην Αργολίδα, τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε Κορινθία Μεσσηνία και Λακωνία, ξενοδοχεία, επενδύσεις στα χιονοδρομικά κέντρα Μαινάλου και Ζήρειας, σε κάμπινγκ, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα).

Στον αναπτυξιακό νόμο υποβλήθηκαν 23 σχέδια τουριστικών επενδύσεων, άνω των 47 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας, η Υπουργός αναφέρθηκε και στο Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με την Περιφέρεια Πελοποννήσου 2-3 Μαρτίου στην Μεσσηνία και στο Costa Navarino. Θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του ΟΟΣΑ στον τουρισμό και άλλων διεθνών φορέων, υπουργοί, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Η κορυφαία αυτή τουριστική διοργάνωση συνιστά τεράστια ευκαιρία προώθησης και προβολής της Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

ADVERTISING

SHARE: