ΙΟΒΕ: Ανεργία στο 27,6% και ύφεση άνω του 4,6% για το 2013

ΙΟΒΕ: Ανεργία στο 27,6% και ύφεση άνω του 4,6% για το 2013

Μαύρες προβλέψεις για το 2013 από το ΙΟΒΕ. Προβλέπει ύφεση που θα ξεπεράσει το 4,6%. Τι δείχνουν τα στοιχεία για ανεργία και πληθωρισμό

Είναι πιθανόν η ύφεση να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012,  σημείωσαν ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Μωυσής Ραφαήλ και ο διευθυντής Έρευνας Άγγελος Τσακανίκας.

Ο κ. Τσακανίκας δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια θετική έκπληξη όσον αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ λόγω των καλών προοπτικών του τουρισμού αλλά και προοπτικών για πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας στα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία το 2013, η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στο 27,6%. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι, τονωτικά στην απασχόληση τους αμέσως προσεχείς μήνες μπορεί να επενεργήσει η επίτευξη της επανεκκίνησης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες και σχετικά προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση το έτος που μεσολάβησε από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2012, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά περίπου 270 χιλιάδες.

Για τον πληθωρισμό η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα είναι φέτος μηδενικός, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα έχουμε σταθερότητα τιμών.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση.

Αναφορικά με την Κύπρο, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η κατάσταση ενδεχομένως να μην είναι τόσο αρνητική όσο περιγράφεται από μελέτες και εκτιμήσεις καθώς η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει και να ανακάμπτει από σοβαρές κρίσεις.

Η έκθεση προβλέπει ακόμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα θα περιορισθεί κατά 9% ωστόσο αναμένεται αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας η οποία το 2012 υποχώρησε κατά 17%.

Οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank δεν επηρεάζουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διοχετεύσουν στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Τέλος, κατά την παρουσίαση των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προχωράει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα