Καμία μεταβολή στο όριο αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες

Καμία μεταβολή στο όριο αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες
People queue at bank Automatic Teller Machines, after the announcement of a referendum for July 5 by the greek Prime Minister Alexis Tsipras, to decide whether or not Greece is to accept the measures proposed by the European Union (EU), the International Monetary Fund (IMF) and the European Central Bank (ECB), in Athens, on 27 June, 2015 / , 5 , (), () , , 27 , 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Παραμένει ως έχει στα 420 ευρώ την εβδομάδα. Αποκλείεται ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Κλείδωσε το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη συνάντηση Στουρνάρα - Χουλιαράκη

Καμία μεταβολή δεν αναμένεται να υπάρξει ως προς το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, όπως προκύπτει μετά το πέρας  της – πρώτης – συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως αποκαλύπτει ανώτατος παράγοντας της Τραπέζης της Ελλάδας, το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες παραμένει αμετάβλητο στα επίπεδα των 420 ευρώ, καθώς το μηνιαίο ποσό είναι 1.800 ευρώ, ήτοι πολύ μεγαλύτερο του μέσου μισθού, ενώ δεν διατυπώνονται και ηχηρές αντιδράσεις επί του συγκεκριμένου περιορισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι γεγονός πως χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Παρά την επιβολή των capital controls, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κινήθηκε ικανοποιητικά.

Όλο το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΤτΕ, ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των κ. κ. Στουρνάρα και Χουλιαράκη βρέθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review), με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα stress tests.

Στόχος είναι τα stress tests να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί μία περίοδος για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ίδια πηγή γνωστοποιεί πως θα συσταθεί ειδική ομάδα με συμμετοχή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για τη μέθοδο της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, παρά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, με τον αξιωματούχο της Τραπέζης της Ελλάδος να επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθεί κούρεμα (bail in) στις καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να καθοριστεί το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση των κ. κ. Στουρνάρα και Χουλιαράκη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα