Καμία περικοπή στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Ως έχει και το επίδομα θέρμανσης

Καμία περικοπή στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Ως έχει και το επίδομα θέρμανσης
Discussion regarding the priorities actions, at the plenary hall of the Greek parliament, on September 27, 2016 / , , 27 2016. Menelaos Myrillas / SOOC

Μικρότερο από 400 εκατ. ευρώ το έλλειμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. “Το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση” σημείωσε ο υπουργός Εργασίας

Κανονικά θα συνεχίζουν να καταβάλλονται τα οικογενειακό και το επίδομα θέρμανσης ανεξάρτητα από την αναδιάρθρωση των υπολοίπων προνοιακών επιδομάτων που θα γίνει ώστε να υπάρξουν αλληλοεπικαλύψεις με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) όπως ονομάζεται εφεξής το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με την συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Θεανώς Φωτίου εξετάστηκε η χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα επιδόματα που έχουν σήμερα το στόχο με το ΚΕΑ και θα πρέπει να περικοπούν ή και να καταργηθούν από την 1/1/2017 όταν πλέον θα ισχύσει σε όλη την χώρα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στα επιδόματα που πρόκειται να περικοπούν ή να καταργηθούν πλήρως δεν περιλαμβάνονται τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλει ο ΟΓΑ σε περίπου 700.000 οικογενειάρχες με προστατευόμενα τέκνα, ούτε το επίδομα θέρμανσης. Επίσης στο απυρόβλητο παραμένουν και όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη σύσκεψη υπάρχουν επικαλύψεις υφιστάμενων επιδομάτων με το Κ.Ε.Α. ώστε αυτά να καταργηθούν και οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν να καλύψουν τη δαπάνη καταβολής του Κ.Ε.Α. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στα επιδόματα που επανεξετάζονται δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα στήριξης τέκνων και τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΓΑ σε πάνω από 700.000 οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα, ούτε τα επιδόματα. Ο υπουργός εργασίας επεσήμανε, επίσης, ότι το «κενό» χρηματοδότησης της δαπάνης καταβολής του Κ.Ε.Α. δεν είναι 400 εκατ. ευρώ όπως υποστηρίζουν οι θεσμοί αλλά πολύ λιγότερα.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, πρόσθεσε ότι ούτε το επίδομα θέρμανσης πρόκειται να καταργηθεί αλλά θα χορηγηθεί κανονικά και για την περίοδο 2016-2017, καθώς το κονδύλι για την χορήγησή του, ύψους 105 εκατ. ευρώ έχει ήδη προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα