Καμπανάκι ΔΝΤ: “Σεισμός” στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα 2 έτη από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καμπανάκι ΔΝΤ: “Σεισμός” στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα 2 έτη από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Κεντρικός δρόμος στο Έσεν της Γερμανίας 2022 Martin Meissner/ap

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το ΔΝΤ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τι εκτιμά για την πορεία των οικονομιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας.

Τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μειώνοντας σημαντικά τις προσδοκίες του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, συγκρίνει τις επερχόμενες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία με «σεισμό».

“Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου εξαπλώνονται σε μεγάλο βαθμό”, αναφέρει στην έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το ΔΝΤ εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% τόσο το 2022 όσο και το 2023, μια απότομη επιβράδυνση από την ανάπτυξη 6,1% που σημειώθηκε το 2021, σύμφωνα με το CNN. Οι νέες προβλέψεις αντικατοπτρίζουν τις υποβαθμίσεις 0,8 και 0,2 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα, από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτή την εβδομάδα. Τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2022.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ, ο πόλεμος παραμένει περιορισμένος στην Ουκρανία, οι περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία δεν στοχεύουν τον τεράστιο ενεργειακό της τομέα και οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να εξασθενούν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύγκρουση πρόκειται να πλήξει περισσότερο την Ουκρανία και τη Ρωσία. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 35% φέτος, ενώ οι προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία είναι έτοιμες να προκαλέσουν συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 8,5%.

Επειδή όμως ο πόλεμος έχει προκαλέσει άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί τις προσδοκίες για πιο επίμονο πληθωρισμό, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές σχεδόν παντού.

Οι προβλέψεις για ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα

«Ο πόλεμος θα ανακόψει σοβαρά την παγκόσμια ανάκαμψη, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό», δήλωσε το ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είχε ανακάμψει πλήρως από την πανδημία του κορονοϊού όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, η ανάπτυξη αναμένεται τώρα να επιβραδυνθεί στο 2,8% το 2022, μια υποβάθμιση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ιανουαρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση. Ωστόσο, η αδυναμία μεταξύ των εμπορικών εταίρων της, καθώς και τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αποσύρουν γρήγορα την υποστήριξη της οικονομίας από την εποχή της πανδημίας και να αυξήσει τα επιτόκια, επιβαρύνουν τις προοπτικές. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη των ΗΠΑ 3,7% το 2022 και 2,3% το 2023, μειωμένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία πρόβλεψή του.

Η καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει ακόμα και την Κίνα, για την οποία το ΔΝΤ αναμένει τώρα να σημειώσει ανάπτυξη 4,4% το 2022, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του Πεκίνου που βρίσκεται περίπου στο 5,5%. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μένει πίσω καθώς επηρεάζεται από τα lockdown που στοχεύουν να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Σαγκάης, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα στον χώρο των ακινήτων, όπως στην περίπτωση της Evergrande.

Ενώ η έκθεση παρατηρεί ότι «οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά» από την αρχή του έτους, δεν προβλέπει ύφεση, ενώ συνήθως το ΔΝΤ ορίζει ως ύφεση την κατάσταση όταν η ανάπτυξη πέφτει στο 2,5% ή χαμηλότερα.

Επισφαλείς οι προβλέψεις παγκοσμίως

Στη συνέχεια, το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα «πολύ πέρα από το κανονικό εύρος» γύρω από τις προβλέψεις του, λόγω της άνευ προηγουμένου φύσης του σοκ. Και οι κίνδυνοι μιας ακόμη μεγαλύτερης επιβράδυνσης, σε συνδυασμό με επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αυξάνονται.

Η Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα έκανε λόγο για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ της τάξης του 15% τους επόμενους 12 μήνες και του 35% τους επόμενους 24 μήνες. Η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η Κίνα να πέσει σε ύφεση αυτή την άνοιξη.

Πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από την επόμενη κίνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία διακοπούν ξαφνικά, αυτό σημαίνει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα έχανε το σοκαριστικά μεγάλο ποσοστό των 238 δισεκατομμυρίων δολαρίων της οικονομικής της παραγωγής τα επόμενα δύο χρόνια, όπως αναφέρουν κορυφαίοι αναλυτές της χώρας.

Η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει περαιτέρω στην επιβολή κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε την Τρίτη ότι ετοιμάζεται εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκρίνει μια τέτοια κίνηση.

«Ο λόγος που δεν είμαστε ακόμα εκεί δεν είναι επειδή η Γαλλία δεν το επιθυμεί», είπε ο Λεμέρ στο ραδιόφωνο του Europe 1. «Είναι επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι που διστάζουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα