Καραβίας: Αρωγός της ανάπτυξης η Eurobank

Καραβίας: Αρωγός της ανάπτυξης η Eurobank
Φ. Καραβίας. Eurokinissi

Θα στηρίξουμε τους πελάτες μας, νοικοκυριά και προπάντων επιχειρήσεις συμμετέχοντας ήδη σε όλα τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, τόνισε στη Γ.Σ των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. Επεκτατική πολιτική στις διεθνείς αγορές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με στήριξη των πελατών, νοικοκυριών και προπάντων επιχειρήσεων και με δυναμική επέκταση των εργασιών της τράπεζας, επιδιώκει να διαδραματίσει η Eurobank, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου κ. Φ. Καραβία.

Μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου ο κ. Καραβίας τόνισε ότι σήμερα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα, με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3.5, ίσως και 4.0%, κατά μέσο όρο, για την περίοδο 2021-26. Πυρήνας της επιχειρηματικής μας στόχευσης είναι να συμβάλουμε στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε τους πελάτες μας, τα νοικοκυριά και, προπάντων, τις επιχειρήσεις καθώς και να επεκτείνουμε με δυναμικό και υγιή τρόπο τις εργασίες της Τράπεζας. Στόχος μας, δηλαδή, είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη τη σταθερή αναφορά μας στη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης.

Παράλληλα στόχος μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στην ανάπτυξη στηρίζοντας τις μεγάλες επιλογές και τους πρωτοπόρους της. Το κάνουμε ήδη πράξη, με διακριτή συμβολή σε όλα τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, όπως κατεξοχήν με τη χρηματοδότηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού, αλλά και σε πολλά ακόμη σημαντικά πρότζεκτ (ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, μεγάλα έργα πράσινης ενέργειας κ.ά.). Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πράξη, λειτουργώντας ως σύμβουλος και χρηματοδότης των επιχειρήσεων και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο προετοιμαζόμαστε ώστε να έχουμε κεντρικό ρόλο και συμμετοχή.

Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων

Σε ότι αφορά στην στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τόνισε ότι η τιτλοποίηση Cairo ολοκληρώθηκε, με χρήση του κρατικού σχεδίου «Ηρακλής Ι» και, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, οδήγησε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά €7,3 δισ. το 2020 έναντι του 2019. Ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε από 29,2% το 2019 στο 14%, το χαμηλότερο με σημαντική διαφορά μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 660 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 61,9%, επίσης το υψηλότερο για ελληνική συστημική τράπεζα.

Η επιτυχία αυτή ήταν το εφαλτήριο για τη νέα πρωτοβουλία που έχουμε ανακοινώσει, την τιτλοποίηση με την επωνυμία Μέξικο, για ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 3,3 δις ευρώ. Η συναλλαγή προβλέπεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, θα εκπληρώσουμε νωρίτερα από ότι είχαμε αρχικά προγραμματίσει τη μία από τις δύο βασικές στρατηγικές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, κατεβάζοντας ήδη από φέτος τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Βασικός πυλώνας οι διεθνείς δραστηριότητες

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου. Η οργανική και μη οργανική επέκτασή τους αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής, τόνισε ο κ. Καραβίας, όχι μόνον επειδή στηρίζουν σταθερά τα αποτελέσματά μας, αλλά και επειδή αποτελούν συστατικό του διαφοροποιημένου μοντέλου μας. Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια.

Τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια.

Αναστολή πληρωμών για 5 δις δάνεια

Αναφορικά με την στρατηγική διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε ότι πρώτο μας μέλημα, αμέσως μετά την εκδήλωση της και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων ήταν η στήριξη των πελατών και, με τον τρόπο αυτό, η στήριξη όλων των χωρών όπου έχουμε παρουσία, ώστε οι οικονομίες τους να αντεπεξέλθουν στην αιφνίδια ύφεση. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που μόλις έβγαινε από υπερδεκαετή οικονομική κρίση, η άμεση και ουσιαστική στήριξη των πληττόμενων είχε ξεχωριστή σημασία και διάσταση. Κατά γενική αναγνώριση ανταποκριθήκαμε με υπευθυνότητα και επιτυχία σε αυτή την πρόκληση, με γνώμονα να μην καταγραφούν απώλειες βιώσιμων κατά τα άλλα επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας και αντίστοιχα να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα:

• Παρείχαμε αναστολή πληρωμών σε 18.000 επιχειρήσεις – αλλά και σε 62.000 φυσικά πρόσωπα για υπόλοιπα δανείων συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

• Προσφέραμε άμεση ρευστότητα για την κάλυψη της ζήτησης νέων χρηματοδοτήσεων που εκδηλώθηκε στην πανδημία.

• Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (EAT), χορηγήθηκαν νέα δάνεια, ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2020, εκ των οποίων πάνω από ένα δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την πιο θερμή ανταπόκριση, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και ευρύτερα, είδαμε για την ειδική πρωτοβουλία υποστήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Εκπονήσαμε ένα ειδικό πρόγραμμα ύψους 750 εκατ. ευρώ, με πάγωμα των δόσεων κεφαλαίου των δανείων για όλο το 2020 και το 2021 – πολιτική που υιοθέτησε στη συνέχεια το σύνολο των τραπεζών, χορήγηση άμεσης ρευστότητας για τις ανάγκες του 2020, και άμεση έγκριση κεφαλαίων για την επανεκκίνηση του 2021. Παράλληλα, συνεχίσαμε απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων και εν εξελίξει επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων

Γ. Ζανιάς: Παροδικό το έλλειμμα που δημιούργησε η πανδημία

Στις στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε στην ομιλία του στην γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Οι προκλήσεις της χώρας σύμφωνα με τον κ. Ζανιά εστιάζονται στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην εξέλιξη της πειθούς στο μέτωπο του εμβολιασμού αλλά και στην κάλυψη του επενδυτικού κενού. Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα που γέννησε η πανδημική κρίση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank δεν προκαλεί ανησυχία καθώς είναι παροδικό ενώ το δημόσιο χρέος δεν είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας καθώς η σύνθεσή του έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τονίζοντας ότι είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κερδοφορία και την μερισματική πολιτική αλλά και με την ανάγκη μετασχηματισμού του.

Ειδικά, για την Eurobank ο πρόεδρός της ανέφερε ότι “έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τραπεζικό κλάδο” και διαβεβαίωσε πως “το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας με ομαδικό πνεύμα θα συνεχίσει την ενίσχυσή της σε όλα τα επίπεδα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα