Καραβίας (Eurobank): Θα στηρίξουμε με ρευστότητα τους πελάτες μας

Καραβίας (Eurobank): Θα στηρίξουμε με ρευστότητα τους πελάτες μας
Ο Φωκίων Καραβίας Eurokinissi

Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους αναλυτές η Eurobank θα αυξήσει τα υπόλοιπα χορηγήσεων πελατών κατά 2 δισ. το 2020. Iσχυρή ζήτηση και για το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Θα βοηθήσει το πρόγραμμα - γέφυρα.

Την εκτίμησή της ότι η ζήτηση για ρευστότητα είναι υψηλή και θα διατηρηθεί σε υψηλούς ρυθμούς καθ` όλη τη διάρκεια του 2020, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

«Η Eurobank θα στηρίξει τους πελάτες της», τόνισε ο κ. Καραβίας, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα υπόλοιπα χορηγήσεων πελατών εντός του 2020 κατά 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση και για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, η ρευστότητα του οποίου θα αρχίσει να δίνεται στις επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες. «Το γεγονός ότι η κρατική εγγύηση στα δάνεια που θα δοθούν μέσω αυτού του εργαλείου φθάνει το 80%, μηδενίζει το ρίσκο. Και αυτό το προνόμιο θα το επωφεληθεί η πελατεία μας μέσω της μείωσης των spreads», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζες ανέφερε προς τους αναλυτές ότι «η σταδιακή επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθμούς παράλληλα με την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση της συναλλαγής του Cairo και της FPS μας θωρακίζει ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορωνοϊού». Σε αυτή την κατεύθυνση η τράπεζα έχει αντλήσει -με βάση τα στοιχεία της 20ης Μαίου 2020- από τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ ρευστότητα 7,3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει εκτίμηση για νέα κόκκινα δάνεια

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Διευθύνων Σύμβουλος υπογράμμισε ότι είναι νωρίς ακόμη να εξάγουμε συμπεράσματα και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αρχές του 2021. Όσο για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, επεσήμανε πως «από τα στοιχεία που βλέπουμε έως τώρα δεν υπάρχει αύξηση γεγονός που επηρεάζεται βεβαίως και από την αναστολή δόσεων που εφαρμόζει η τράπεζα.

Στην κατεύθυνση ελέγχου της νέας γενιάς κόκκινων δανείων θα βοηθήσει σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank το νέο πρόγραμμα-γέφυρα προστασίας της πρώτης κατοικίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για πρώτη φορά θα επιβραβευθούν μέσα από αυτό και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Σε ότι αφορά τέλος στη συναλλαγής του Cairo και της FPS η διοίκηση επανέλαβε ότι θα γίνει εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου και την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την τελική έγκριση. Οι τίτλοι mezzanine και Junior θα διανεμηθούν στους μετόχους στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη η Eurobank έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές (SSM, ΤτΕ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα