Καραβίας: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε τράπεζες και οικονομία

Καραβίας: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε τράπεζες και οικονομία
Ο Φωκίων Καραβίας Eurokinissi

Πώς διαμορφώνεται το νέο οικονομικό περιβάλλον σύμφωνα με την Eurobank. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει μέτρα που σχετίζονται με τα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Οι συνέπειες του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία και το πιστωτικό σύστημα μονοπώλησαν όπως ήταν φυσικό την ενημέρωση που έκανε η διοίκηση της Eurobank στους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2019.

«Η κυβέρνηση και οι τράπεζες βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις», ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. «Συζητήσαμε με τον υπουργό Οικονομικών πως θα γίνει η διαχείριση του θέματος. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει μέτρα που σχετίζονται με τα δάνεια. Εκτιμώ ότι θα περιμένει τις αποφάσεις του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου αναμένονται πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μετά θα προχωρήσει στην χάραξη της πολιτική της», απάντησε στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα στήριξης κυρίως στο μέτωπο της χρηματοδότησης και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς για την μέχρι στιγμή συμπεριφορά των δανειοληπτών τόνισε ότι «με βάση τα σημερινά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας δεν καταγράφεται σαφής ένδειξη αθέτησης πληρωμών από τους δανειολήπτες και σημάδια αλλαγής στην συμπεριφορά τους. Είναι όμως νωρίς και όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης»

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική αγορά ο κ. Καραβίας τόνισε: «Δεν είναι εύκολο να γίνουν τώρα εκτιμήσεις και προβλέψεις. Κρίσιμο μέγεθος για το βάθος των επιπτώσεων αποτελεί η διάρκεια αυτής της πανδημίας. Προς το παρόν μετράμε την κατάσταση μέρα με την ημέρα.

Με το βασικό σενάριο που υπάρχει μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το οποίο η διάρκεια θα είναι μέχρι τον Ιούνιο, οι επιπτώσεις στον Τουρισμό θα είναι διαχειρίσιμες. Κι αυτό διότι το 75% του ελληνικού τουρισμού εξελίσσεται από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Στο ακραίο σενάριο που η κρίση του κορονοϊού διαρκέσει για το σύνολο του 2020 τότε μιλάμε για μια τελείως διαφορετική κατάσταση».

Εξειδικεύοντας την έκθεση της Eurobank στους ευαίσθητους στον κορονοϊό τομείς εξήγησε:

– Τουρισμός: Η τράπεζα έχει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων προς τον τουρισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία από την ξενοδοχειακή αγορά δείχνουν ότι πλήγμα έχουν δεχθεί τα city hotels σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Οι επιπτώσεις δεν έχουν περάσει στα resort αλλά δεν αποκλείεται αν διαρκέσει», ανέφερε.

– Ναυτιλία: Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στον κλάδο της ναυτιλίας μετρά 2 δισ. ευρώ δάνεια. «Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος είναι ευαίσθητος στις κρίσεις που ξεσπούν σε διεθνές επίπεδο, κυρίως λόγω της εμπορικής σύνδεσης του με την Κίνα. Ωστόσο, βλέπουμε κάποια σημάδια βελτίωσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Συζητάμε με τους πελάτες μας σε καθημερινή βάση και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα από πελάτη για αναδιάρθρωση του δανεισμού του».

Χωρίς πρόβλημα η συναλλαγή με doValue

Ερωτηθείς για πιθανές επιπτώσεις του κορονοϊού στην συναλλαγή του Cairo και την συνεργασία με την doValue, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι προχωράει κανονικά και χωρίς καμία επίπτωση. «Το χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά. Οι διοικήσεις FPS και doValue συνεργάζονται στενά με στόχο την αύξηση των εργασιών», ανέφερε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι έγινε γνωστό πως η Eurobank θα κάνει το 2021 μια νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ, 70% με δάνεια από το retail και 30% από το corporate και θα κάνει χρήση – και γι’ αυτήν την τιτλοποίηση – των εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα