Καραβίας: Πρόσκληση σε γερμανούς επιχειρηματίες για επενδύσεις στην ελληνική ενέργεια

Καραβίας: Πρόσκληση σε γερμανούς επιχειρηματίες για επενδύσεις στην ελληνική ενέργεια

Μεγάλο καταλύτη των επενδύσεων χαρακτήρισε την ενέργεια για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ο CEO της Eurobank και παρουσίασε σε γερμανούς επιχειρηματίες τις ευκαιρίες για άμεσες ξένες επενδύσεις. Εκτεταμένη η τεχνογνωσία της Eurobank σε ενεργειακά project

Κάλεσμα σε Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα απηύθυνε από το βήμα του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ στο Βερολίνο ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Οπως είπε ο κ. Καραβίας, η συγκυρία είναι ιδανική, γιατί πράγματι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, υπάρχει πολιτική και κοινωνική αποδοχή της ανάγκης για άμεσες ξένες επενδύσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση μαζί με την επέκταση της χρήσης των ΑΠΕ είναι οι καταλύτες για το νέο ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα. Η ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τη νησιωτική, με κυρίαρχη τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης, έργο που ολοκληρώνει εντός του 2023 ο ΑΔΜΗΕ, αφενός, θα διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση των νησιών και την απαλλαγή τους από τη χρήση πετρελαίου σε τοπικές μονάδες, και αφετέρου, θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού τους σε ΑΠΕ.

Οι ευκαιρίες για άμεσες ξένες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας εντοπίζονται, πρώτον, στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΠΑ και ΑΔΜΗΕ, όπου το Δημόσιο κατέχει άμεσα ή έμμεσα σημαντικά ποσοστά.

Δεύτερον, στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ μέσω εξαγοράς υφιστάμενων αδειών ή νέων επενδύσεων. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις και στους δύο τομείς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Τρίτον, σε επενδύσεις για την αύξηση της ισχύος σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Όπως αναφέρθηκε, σχεδιάζεται η κατασκευή άλλων 3 εργοστασίων μεγαλύτερης δυναμικότητας.

Και τέλος, σε έργα υποδομής, όπως τα FSRU και μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην υπόγεια δεξαμενή στη Θάσο.

Σημείο κλειδί οι διαδικασίες αδειοδότησης

Είναι φανερό, τόνισε, πως η ενέργεια θα είναι ο μεγάλος καταλύτης των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Το πιο κρίσιμο σημείο για την υλοποίησή τους είναι οι διαδικασίες αδειοδότησης. Η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς αναδείχθηκε σε κυβερνητική προτεραιότητα και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει και σε πρωτοβουλίες για την απαλλαγή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Στη Eurobank, υπογράμμισε ο τραπεζίτης, «έχουμε εκτεταμένη τεχνογνωσία σε ενεργειακά project και μάλιστα ειδικά στις ΑΠΕ: ενδεικτικά αναφέρω ότι ήμασταν η τράπεζα που χρηματοδότησε το πρώτο on shore/off shore αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αναχρηματοδοτήσαμε και τις επενδύσεις της γαλλικής Total-Eren που περιλαμβάνουν αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, συνολικού ύψους €200 εκατ., έχοντας γενικότερα εξαιρετική σχέση με τους μεγαλύτερους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές στην αγορά αυτή. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει τη συμμετοχή μας στα ενεργειακά project ως κορυφαία επιχειρηματική μας προτεραιότητα».

«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι τώρα. Στη Eurobank θα ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε και να χρηματοδοτήσουμε γερμανικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας», κατέληξε ο κ. Καραβίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα