Πρώτο βήμα για συμφωνία Ελλάδας-θεσμών

Πρώτο βήμα για συμφωνία Ελλάδας-θεσμών
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 20, 2017. / 20 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Σε συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα με αντιστάθμισμα άλλες φορολογικές απαλλαγές κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι δανειστές ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεπάγωμα μετά από περίπου τρείς μήνες της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μετά την Καθαρά Δευτέρα

Καταρχήν συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών, έκλεισε σήμερα στο Eurogroup, όπως επιβεβαιώνεται από Βρυξέλλες και Αθήνα.

“Η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Επιβεβαίωναν δε πως η Ελλάδα συμφώνησε στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αλλά επισήμαιναν ότι η προληπτική νομοθέτηση θα γίνει με αντιστάθμισμα άλλες φορολογικές απαλλαγές,

“Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση”, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: “Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.”

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν πολύ σημαντική και τη δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup

Τι σημαίνει πρακτικά το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247: Εάν για παράδειγμα το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε ένα ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαιώμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.

Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

• Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.

• Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση  συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Και μετά την πολιτική συμφωνία, ραντεβού στην Αθήνα

Μετά τη συμφωνία επί του πολιτικού πλαισίου στο Eurogroup, η τελική συμφωνία θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα. Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο).

Με το κλείσιμο του SLA  στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Δείτε όλο το παρασκήνιο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπως καλύφθηκε από το Live Blog του NEWS 247

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα