Καταργούνται τα προνοιακά επιδόματα με το εγγυημένο εισόδημα

Καταργούνται τα προνοιακά επιδόματα με το εγγυημένο εισόδημα

Ποια είναι η "κόκκινη γραμμή" για να μην προχωρήσει η υπογραφή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης

Ναι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όχι σε όλα τα άλλα επιδόματα πρόνοιας. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχει βάλει η τρόικα, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει η υπογραφή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr όπως ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, εξετάσθηκαν τα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και η εφαρμογή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εξετασθούν σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Κεγκέρογλου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 14.00, στο υπουργείο Εργασίας. Ουσιαστικά, στη συνάντηση με τον κ. Κεγκέρογλου θα συζητηθεί η συνολική αναδιάρθρωση των προνοιακών – κοινωνικών επιδομάτων. Ειδικά για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η τρόικα θα επιμείνει στην μόνιμη θέση της, όσοι το λαμβάνουν να μην εισπράττουν ταυτόχρονα και άλλες προνοιακές παροχές.

Η Τρόικα απαιτεί σε όσους τελικά χορηγηθεί το εν λόγω επίδομα, να αποκλειστούν από τυχόν χορήγηση των όποιων άλλων επιδομάτων. Πρακτικά, κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε απώλεια για παράδειγμα του οικογενειακού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΓΑ, για να ληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στόχος της τρόικας είναι να μην υπάρξει αύξηση του κονδυλίου που αξιοποιείται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Άρα, επί της ουσίας επιδιώκει ότι παραπάνω δίνεται μέσω μιας κοινωνικής παροχής, να περικόπτεται το ανάλογο ποσό από μια άλλη.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημαθα περιλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών για είδη διατροφής  είδη ένδυσης και υπόδησης, ύδρευση, ηλεκτρισμό και άλλα καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση, προσωπική φροντίδα και υγεία, υπηρεσίες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, στέγαση με ενοίκιο ή και σε ιδιόκτητη κατοικία, για την οποία υπάρχει μη εξοφλημένο στεγαστικό δάνειο.

Όπως και να έχει πάντως έχει καθοριστεί τι θα περιλαμβάνει το εισοδηματικό όριο, που είναι επί της ουσίας εισοδήματα που προέρχονται από:

.    Μισθωτές υπηρεσίες

.    Αυτο-απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθερίων επαγγελμάτων

.    Γεωργικές δραστηριότητες

.    Εμπορικές επιχειρήσεις

.    Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία

.    Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια

.    Έσοδα από τόκους

.    Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης

.    Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης

.    Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας

.    Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα

 Επίσης, έχει κατατεθεί η πρόταση να υπάρξει και περιουσιακό όριο, που θα είναι τα 80.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και θα φτάνει τα 150.000 ευρώ για οικογένεια. Ως περιουσιακά κριτήρια θεωρούνται ακίνητα που ανήκουν στους δικαιούχους, αυτοκίνητα, μετοχές και εισοδήματα από ενοίκια.

Στις επιπλέον παροχές που θα δοθούν στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η οποίες θα χορηγούνται παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να είναι το επίδομα θέρμανσης και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης είναι η δωρεάν φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς και το φθηνότερο ρεύμα στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι η μνημονιακή δέσμευση θέλει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 1.1.15 και μετά να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ υψηλότερο κονδύλι από τα 20.000.000 ευρώ που έχουν εκταμιευτεί για φέτος.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για 2 προγράμματα απασχόλησης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα