Κατάρρευση των εσόδων τον Νοέμβριο

Κατάρρευση των εσόδων τον Νοέμβριο

Και τι έγινε που πάρθηκαν τα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα; Απολύτως τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς τα έσοδα του προϋπολογισμού κατέρρευσαν και τον Νοέμβριο

Εκτός του στόχου βρίσκονται τα έσοδα του προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο. Για την ακρίβεια, κατέρρευσαν. Αξιοσημείωτο ίσως, τούτο έγινε παρά τα έκτακτα και δυσβάστακτα μέτρα που πάρθηκαν.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, τον Νοέμβριο τα έσοδα του κράτους από εφορίες και τελωνεία κατέγραψαν σημαντική μείωση, της τάξης του 13,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Μάλιστα, η πτώση αυτή σημειώνεται αν και εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν δύο δόσεις του πολυεκκαθαριστικού το οποίο εμπεριέχει την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

Από το υπουργείο αφήνουν να εννοηθεί πως η πραγματική εικόνα των εσόδων θα φανεί το Δεκέμβριο, καθώς θα έχουν εισρεύσει στα Δημόσια ταμεία και τα έσοδα από το νέο τέλος στα ακίνητα.

Όμως, ούτε αυτό είναι βέβαιο, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά εμφανίζουν τεράστιες αδυναμίες, επομένως είναι πιο πιθανό, ούτε ο τελευταίος μήνας του έτους να είναι αυτός που επιθυμούν στην Καραγεώργη Σερβίας.

Προσθέτοντας σε αυτό και την ανεργία η οποία συνεχώς αυξάνεται και έχουμε τη μεγάλη πιθανότητα τα έσοδα να πέσουν πολύ κάτω του στόχου που έχει τεθεί ως εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων στον προϋπολογισμό του 2012.

Σημειώνεται πάντως ότι μόνο από το “χαράτσι” στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και άλλων ιδιωτικών παρόχων, το κράτος ευελπιστεί να εισπράξει τον εφετινό Δεκέμβριο 700 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη πτώση των εσόδων δημιουργεί μία “μαύρη τρύπα”, περίπου 2,8 δισ. ευρώ και θέτει σε κίνδυνο και το στόχο για τη διαμόρφωση του εφετινού ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Νοέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,747 δισ. ευρώ έναντι 4,321 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα ανήλθαν σε 43,02 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 5% έναντι ετήσιου στόχου 0,9% αύξηση.

Τούτο σημαίνει πως για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει οι εφορίες και τα τελωνεία να εισπράξουν τις επόμενες 25 ημέρες περίπου 8,3 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος και το αποτέλεσμα θα δείξουν εάν αυτό μπορεί να γίνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα