Κλ. Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις, απορρόφηση πόρων αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στη δικαιοσύνη η «συνταγή» σωτηρίας

Κλ. Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις, απορρόφηση πόρων αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στη δικαιοσύνη η «συνταγή» σωτηρίας
O Κλάους Ρέγκλινγκ AP

Η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους ο η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο ESM, είπε ο Ρέγκλινγκ.

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων αλλά και την αποτελσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανέδειξε ως μείζονος σημασίας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του μετά την μιας ώρας συνάντηση με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά επικεφαλής του ESM η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από την απορρόφηση, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, την ενδυνάμωση του του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τη Ψηφιακή Σύγκλιση και την Πράσινη Ανάπτυξη.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της και επεσήμανε ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα απορρόφησης αυτών των κεφαλαίων αποτελεσματικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ απέδωσε εύσημα στην ελληνική πλευρά σε σχέση με την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα σε σύγκριση με τις εποχές προ μνημονίων. Όπως είπε η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και έχει αναδυθεί από την προηγούμενη κρίση ισχυρότερη, ενώ η ελληνική οικονομία ήταν δομικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό, τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Όπως ανέφερε η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η ενίσχυση ενός υψηλού δυναμικού ανάπτυξης είναι μια βασική πρόκληση για το μέλλον.

Παράλληλα αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους τη συνέδεσε άρρηκτα με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο ESM, είπε ο Ρέγκλινγκ, «Έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για την καλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη.

Η επιτυχία της Ελλάδας είναι η επιτυχία μας», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού που είναι ο μεγαλύτρερος δανειστής της χώρας κατέχοντας το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μέση διάρκεια των δανείων τα 31 έτη. «Το χρέος έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, η καλύτερη δυνατή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού που θα αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των χρεών στο μέλλον» τόνισε ο Γερμανός επικεφαλής του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα