Κλειδί η φορολόγηση των “φορολογικών παραδείσων” για βιώσιμα οικονομικά

Κλειδί η φορολόγηση των “φορολογικών παραδείσων” για βιώσιμα οικονομικά
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

παράλληλα με τις μειώσεις έστω και οριακά των φορολογικών συντελεστών, αλλά και του δραστικού περιορισμού της προκαταβολής φόρου, στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ.

Φιλόδοξους στόχους βάζει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας στο μέτωπο των εσόδων με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-24 που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει σε σχέση με το 2020 αύξηση περίπου κατά 10 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων, κι αυτό χωρίς να προβλέπονται μέτρα λιτότητας αλλά αντίθετα φορολογικές ελαφρύνσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο MEGA στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του περασμένου Σαββάτου η μονιμοποίηση μειώσεων φόρων προβλέπεται να εξετασθεί υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας κατά την επανατρχοδρόμηση της οικονομίας. «Προβλέπουμε φέτος έλλειμμα 7% και μηδενισμό του το 2022. Σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και μαζί με την ανάκαμψη, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική ισορροπία και αι όχι με μέτρα λιτότητας» τόνισε και προσέθεσε: «Έχουμε πόρους και χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικούς κόστος δανεισμού.

Ουσιαστικά παράλληλα με τις μειώσεις έστω και οριακά των φορολογικών συντελεστών, αλλά και του δραστικού περιορισμού της προκαταβολής φόρου, την αποκλιμάκωση κατά επιπλέον 8% του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των εμμέσων φόρων, στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα να υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων από το 42,41 δισ. το 202, στα44,62 δισεκ φέτος, 47,93 δισ. το 2022, 50,66 δισ., και 51,90 δισεκ το 2024.

Όπως φαίνεται σε σχέση με το 2019 που τα έσοδα άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ η πανδημία οδήγησε σε απώλειες σχεδόν 8 δισ. ευρώ ενώ υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για φέτος ήταν στα 49,6 δισ. αλλά τελικώς αναθεωρήθηκε. Μένει βέβαια να δούμε πώς κλείσει ο λογαριασμός καθώς στις φορολογικές δηλώσεις θα καταγραφεί η πτώση που επέφερε στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων η πανδημία.

Το “εμβόλιο” Μπάιντεν

Στο φόντο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει με αιχμή και τις πρωτοβουλίες για μειώσεις φόρων της κυβέρνηση μια έντονη πολιτική συζήτηση για την διασφάλιση βιώσιμων οικονομικών, που «μπολιάζεται» από την πολιτική των ΗΠΑ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακολουθεί μια πολιτική αύξησης των φόρων σε πλουσίους (με περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων) με κλιμάκωση του φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη (capital gains tax) στο επίπεδο του 39.6% από 20%, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28% από 21% που είχε μειωθεί επί προεδρίας Τραμπ (από 35% που ήταν πριν αναλάβει την προεδρία), έμτααση ελέγχων για τη φοροδιαφυγή ενώ προτείνει και επιβολή φόρων για περιορισμό των φορολογικών παραδείσων. Έτσι προτείνει διπλασιασμό του επονομαζόμενου «Παγκόσμιου Άυλου Φόρου Εισοδήματος» (GILTI) στο 21%.

Η εσωτερική συζήτηση

Στην εδώ «πολιτική» αγορά οι νέες τάσεις που αναδεύονται φαίνεται να εντάσσονται κυρίως στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όπως ανέφερε χτες μιλώντας στο Real fm στην εκπομπή των Σ. Κοτρώτσου και Π. Αμυρά ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Σταθάκης η αύξηση των εσόδων θα πρέπει να γίνει μέσω φορολόγησης των εταιρικών κερδών και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι τέτοιες πολιτικές είναι πολύ πιο καίριες σε σχέση με αποκλιμακώσεις λίγων μονάδων στη φορολογία, που επιφέρουν μικρά οφέλη στις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «η Ελλάδα λόγω της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης των κρίσιμων τομέων της οικονομίας της, της κυριαρχίας των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των πολυεθνικών ομίλων, της προκλητικής φοροασυλίας των μεγάλων κερδών και εισοδημάτων και σε  συνδυασμό με ένα φορολογικό θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την απόκρυψη και μεταφορά στο εξωτερικό επιχειρηματικών κερδών, χάνει μεγάλα ποσά φόρου, ιδίως, από τις μεγάλες επιχειρήσεις.» «Σε αυτό το πλαίσιο», όπως αναφέρεται «οι αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων θα πρέπει να εστιαστούν στην απόκρυψη εισοδημάτων και κερδών, στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (που σήμερα επιτρέπει τη νόμιμη φοροαποφυγή) και εν τέλει στην αύξηση των φορολογητέων κερδών. Κάθε αλλαγή στο επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τα δεδομένα του φορολογικού ανταγωνισμού τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης, όσο και σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής της χώρας.»

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι απαιτείται «επανεξέταση των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συναλλαγές με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (off shore εταιρίες) και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και του ελεγκτικού έργου στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τα θέματα αυτά η κυβέρνηση εστιάζει περισσότερο στα θέματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ενώ μένει να φανεί πώς θα τοπθεηθεί επίσημα στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων που είναι εξόχως σημαντικό λόγω και εκκρεμών διαδικασιών πχ με διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρίες κτλ. Ποντάρει ωστόσο με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις στο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα με τα «ηλεκτρονικά» βιβλία αλλά και ότι η ανάπτυξη θα ανεβάσει και την πίτα των εσόδων. Ομολογουμένως μια δύσκολη εξίσωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version