Έρχονται λουκέτα στο ΕΣΥ

Έρχονται λουκέτα στο ΕΣΥ
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΙΣΜΑ

Συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Έτοιμος από τον Απρίλιο ο Υγειονομικός Χάρτης της χώρας. Τα κριτήρια που θα καθορίσουν ποια νοσοκομεία και κλινικές θα γλυτώσουν από το τσουνάμι περικοπών

Μετά το λουκέτο που βάζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης μετά από απόφαση του  ΥΕΘΑ με γνώμονα τις δραστικές περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων, θα ακολουθήσει ντόμινο λουκέτων αλλά και συγχωνεύσεων και άλλων νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία  του ΕΣΥ και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας θα περάσουν από κόσκινο καθώς αναμένεται να αξιολογηθούν με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν, την πληρότητα που παρουσιάζουν ακόμη και τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν και τον πληθυσμό που εξυπηρετούν.

Έτσι, εάν η βαθμολογία τους είναι κάτω από τη βάση  τότε είναι πιθανό να συγχωνευτούν με άλλα ή ακόμα και να βάλουν λουκέτο, ενώ μερικά νοσοκομεία θα μετατραπούν σε ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

“Υπάρχουν μονάδες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος σε χθεσινή συνάντησή του µε τους προέδρους των ιατρικών-επιστηµονικών εταιρειών της χώρας, προσθέτοντας ότι  η κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη της χώρας είναι προαπαιτούμενο της πολιτικής των συγχωνεύσεων νοσοκομείων.

Ωστόσο, η απόφαση για τη κατάργηση νοσοκομειακών μονάδων δεν θα γίνει αυθαίρετα αλλά θα συνδυαστεί με τον υγειονομικό χάρτη, ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων και ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος τον Απρίλιο οπότε και θα αρχίσει η βαθμολόγηση.

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε μεταξύ άλλων ότι ο υγειονομικός χάρτης έπρεπε να είναι έτοιμος εδώ και 20 χρόνια ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ειδικά για τα κέντρα υγείας δεν πρόκειται να κλείσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα