Κοινοτικός αξιωματούχος: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις

Κοινοτικός αξιωματούχος: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Mar. 20, 2017. / 20 , 2017 Sooc

Σε τέσσερα πολύ δύσκολα ζητήματα οφείλεται η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο. Τι είπε για τις προβλέψεις για ανάπτυξη και γιατί ο χρόνος είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Ελλάδας

“Τεχνικά η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα πρέπει όμως να ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις”, τόνιζε το μεσημέρι της Τρίτης, κοινοτικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα τα ρίχνοντας στην ουσία το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels group που ξεκινούν σήμερα με την παρουσία του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου ευχήθηκε απλώς να πάνε καλά και να αποτελέσουν την βάση για συμφωνία.

“Θα έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. θα δούμε τι θα βγει. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να τα λύσουμε τα προβλήματα ” είπε χαρακτηριστικά

Ωστόσο κράτησε μικρό καλάθι για τις εξελίξεις που θα έχουμε στο Eurogroup της Παρασκευής. Όπως είπε, “θα γίνει μια ανασκόπηση της προόδου, σε σχέση με την2η αξιολόγηση του προγράμματος”.

Παραδέχθηκε επίσης ότι “υπάρχει σημαντική πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ πριν ένα μήνα. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση, αλλά η παρούσα καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που πίστευα, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν είναι σίγουρο”, είπε ο αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε καιροσκοπισμό ( speculation ) τη σύνδεση της αξιολόγησης με τις εθνικές εκλογές καθώς και με σκέψεις για “αποταμίευση” της ελληνικής πλευράς, δηλαδή να συγκεντρώνει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες χρέους με “ιδίους πόρους”.

“Θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική , φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη”, τόνισε και πρόσθεσε “Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή” είπε.

Τόνισε βέβαια ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 μπορεί να επιτευχθεί αλλά αν υπάρξει και νέα καθυστέρηση τότε θα πρέπει να γίνουν αναθεωρήσεις

Τόνισε επίσης ότι ο χρόνος είναι πρόβλημα καθώς μετά την Μεγάλη Εβδομάδα που ακολουθεί το Eurogroup της Βαλέτας ακολουθεί η σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα είναι δύσκολο να συζητήσει κανείς τα θέματα της αξιολόγησης αν είναι ακόμη ανοιχτά.

“Πολλοί νομίζουν ότι εκεί μπορούν να γίνουν κάθε είδους συζητήσεις αλλά αυτά τα λένε αυτοί που δεν είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις εκεί ότι συζητήσεις θέλεις, οι συναντήσεις είναι πολύ σφιχτά και αυστηρά καθορισμένες” είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα