Κόκκινα δάνεια: Κινδυνεύει η δέσμευση για μείωση κατά 15 δις το 2018

Κόκκινα δάνεια: Κινδυνεύει η δέσμευση για μείωση κατά 15 δις το 2018
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Το ιστορικό των ρυθμίσεων, ο τρόπος που επελέγη και τα αποτελέσματα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δημιουργούν συνθήκες για αλλαγή πολιτικής

Τρόπους να καλύψουν το χαμένο έδαφος αναφορικά με την «πάταξη» των κόκκινων δανείων, αναζητούν επιμόνως οι τράπεζες, που απαντούν στις νέες πιέσεις των Εποπτών τους, με προτάσεις για επιπλέον μέτρα.

Για τη φετινή χρονιά, που κοντεύει να κλείσει, δεν υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος, κυρίως επειδή η απροθυμία για ρυθμίσεις ήταν πολύ μεγάλη. Παρά τις προσπάθειες του κλάδου να μειώσει τα κόκκινα δάνεια, ένα μεγάλο μέρος αυτών εξακολουθούν να επιβαρύνουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Γι αυτό και αποφασίστηκε, να αλλάξουν την πολιτική που ασκούσαν μέχρι σήμερα – που εν πολλοίς μείωνε τις επισφάλειες μέσω διαγραφών  – και να στραφούν σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους, όπως οι πλειστηριασμοί και φυσικά, η διάθεση προβληματικού χαρτοφυλακίου τους , ή η πώληση δανείων, σε ξένα, εξειδικευμένα funds.

Στο μεταξύ, ο στόχος της μείωσης των επισφαλειών κατά 15 δισ ευρώ το 2018 – που αποτέλεσε και δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξος, με βάση την πορεία των ρυθμίσεων που έγιναν, των εναλλακτικών που επικράτησαν και το μη αποτελεσματικό ως τώρα, “κυνήγι” των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Με το θεσμικό πλαίσιο να διευκολύνει τα νέα δεδομένα, αναμένεται από το Δεκέμβριο να βγει σε πλειστηριασμό μεγάλος αριθμός ακινήτων, που την επόμενη χρονιά, θα φτάσει στο μέγιστο, για να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους που έχουν συμπεριλάβει στα πλάνα τους, σχετικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο ότι οι ρυθμίσεις ήταν τόσο λίγες φέτος,  οι τράπεζες αναγκάζονται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους στόχους που έχουν θέσει για την καταπολέμηση των επισφαλών χαρτοφυλακίων, στεγαστικών και καταναλωτικών, κατά ποσοστό που ανά τράπεζα μπορεί να φτάσει και το….50%, αν και κατά μέσο όρο αγοράς, οι στόχοι αναμένεται να αναπροσαρμοσθούν σε επίπεδα υψηλότερα κατά 40%.

Ήδη, οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank έχουν ανακοινώσει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της διάθεσης πακέτων δανείων σε ειδικά funds, από τα οποία αν και εφόσον εισπράξουν κάτι, θα είναι ένα asset, παράλληλα με το ότι θα έχουν φύγει από πάνω τους , τα κόκκινα βάρη. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνουν Εθνική και Alpha, παρά το γεγονός ότι αν τα αιτήματα των δανειοληπτών για ρύθμιση ήταν ικανοποποιητικά,  η ανάθεση της διαχείρισης σε τρίτους, θα ήταν πιο περιορισμένη.

Χαρακτηρηστικό της απροθυμίας του κοινού να ρυθμίσουν τα δάνειά τους ήταν η  πρόσφατη πρωτοβουλία μεγάλου συστημικού ομίλου, που προσέγγισε τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, με κούρεμα έως…95% και πάλι, το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες κυριολεκτικά «τρέχουν» να μαζέψουν τα…. «ασυμάζευτα» και να δημιουργήσουν συνθήκες ικανές για τον σημαντικό περιορισμό των κόκκινων δανείων το 2018. Σημειωτέον δε – και αυτό κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη και επείγουσα- ότι σε ένα τετράμηνο περίπου από σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να δώσουν τις απαιτητικές και κρίσιμες εξετάσεις των stress tests…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα