Κονδύλια 4,5 δισ. ευρώ για προγράμματα “εξοικονομώ” με ισχυρή ένεση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κονδύλια 4,5 δισ. ευρώ για προγράμματα “εξοικονομώ” με ισχυρή ένεση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σπίτια στην Αθήνα eurokinissi

Το σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα επίσημα περιλαμβάνει ισχυρή χρηματοδότηση για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε για δημόσια κτήρια.

Τη μερίδα του λέοντος, στον ενεργειακό τομέα, θα λάβουν από το Ταμείο Ανασυγκρότησης τα προγράμματα τύπου “Εξοικονομώ” τα οποία γνωρίζουν οι πολίτες και τα έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο μέχρι σήμερα.

 Συγκεκριμένα, τμήμα της τελικής πρότασης που θα οδεύσει τις επόμενες ημέρες προς την Βουλή αποτελούν τα:

  • “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” για κατοικίες, που μαζί με την μόχλευση αφορά κονδύλια πάνω από 3 δισ ευρώ. Το 40% θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • “Εξοικονομώ” για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ ευρώ, το οποίο θα βγει το καλοκαίρι. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει το 50%.
  • “Εξοικονομώ” για τα δημόσια κτίρια- πρόγραμμα προς ώρας διαφορετικό από το “Ηλέκτρα” καθώς δεν αποκλείεται να συγχωνευτεί με αυτό- συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα μισά από τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός χρηματοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έμεινε τελικά η υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης-Αττική, καθώς δεν συμπεριελήφθη στο εθνικό σχέδιο που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Το έργο, του οποίου ένα τμήμα 400 εκατ. ευρώ είχε αρχικά προταθεί να χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έμεινε τελικά εκτός, με τις πληροφορίες πάντως να επιμένουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μπορεί να βρει πόρους και από άλλες πηγές, όπως μέσω ΕΣΠΑ και από το Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση.

Επίσης εκτός Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένουν ο αγωγός φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Δυτική Μακεδονία που θα χρηματοδοτηθεί από άλλα κεφάλαια.

Στον αντίποδα εντός του Εθνικού Σχεδίου μπαίνουν μεταξύ άλλων:

  • Απολιγνιτοποίηση (300 εκατ. ευρώ).
  • Έξυπνοι μετρητές (200 εκατ. ευρώ από το Τ.Ανάκαμψης μέσω δανείων).
  • Εκσυγχρονισμός δικτύων, υπογειοποίηση. Ενα κονδύλι κοντά στα 250 εκατ. ευρώ επί συνόλου 300-400 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το Τ.Ανάκαμψης.
  • Δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ενίσχυση για τη δημιουργία παραγωγικής βάσης εξαρτημάτων. Θα διατεθούν 200 συν 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα