Κορονοχρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 36-72 δόσεις – Τι πρέπει να ξέρετε

Κορονοχρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 36-72 δόσεις – Τι πρέπει να ξέρετε
Κλειστό μαγαζί λόγω πανδημίας ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ / INTIME

Συνολικά οφειλές ύψους 2,26 δισ. ευρώ, που συσσωρεύτηκαν από το 2020 λόγω της πανδημίας, μόνον προς την εφορία, από 820.000 φορολογούμενους αναμένεται να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 36-72 δόσεις.

Το άνοιγμα της ρύθμισης για την αποπληρωμή των κορονοχρεών προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως και σήμερα, αύριο, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις» τόνισε χτες μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Αντ1 ο κ. Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα για την έναρξη άλλης μιας διαδικασίας, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας επανένταξης στις 100- 120 δόσεις, για τη διαχείριση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας.

Τα βασικά σημεία

Έτσι, για τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων όσοι επιλέξουν να την αξιοποιήσουν θα πρέπει να ξέρουν ότι:

  • Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Ιανουαρίου 2022
  • Οι επιλογή για 36 δόσεις δεν προβλέπει τόκο
  • Οι 72 δόσεις, δηλαδή η αποπληρωμή χρεών σε 6 χρόνια, έχει ετήσια επιβάρυνση 2,5%.
  • Η καθυστέρηση καταβολής δόσης οδηγεί σε μηνιαία προσαύξηση 5%.
  • Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ για ως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για χρέη άνω των 1.000 ευρώ.
  • Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
  • Στη ρύθμιση εντάσσονται τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) αλλά και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Συνολικά οφειλές ύψους 2,26 δισ. ευρώ, μόνον προς την εφορία, από 820.000 φορολογούμενους αναμένεται να ενταχθούν στην όλη διαδικασία. Με βάση, μάλιστα, τα όσα είχε πει μιλώντας για το θέμα τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών όσοι επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται.

Οι δικαιούχοι

Συγκεκριμένα:

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Αναλυτικά οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο κλείνει η πλατφόρμα για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν από το Μάρτιο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021. Αναγκαία προϋπόθεση, για να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία είναι η καταβολή των δόσεων Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα