Κορονοϊός: Απειλεί να ανατρέψει τους προϋπολογισμούς 2020 και 2021

Κορονοϊός: Απειλεί να ανατρέψει τους προϋπολογισμούς 2020 και 2021
Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Αν η κατάσταση επιφυλακής συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2021 τότε θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2021, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

Σε αχαρτογράφητα νερά που οδηγούν σε διψήφια ύφεση μπαίνει ξανά η οικονομία με το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί πλέον και για το 2021.

Στην παρούσα φάση με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1.000 σε σταθερή ημερήσια βάση το μεγάλο ερωτηματικό για τον σκληρό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου είναι ο τρόπος αντιμετώπισης αλλά και χρόνος μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται ξανά τα κρούσματα.

Όλοι ξορκίζουν προς το παρόν το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown αλλά και τα πολλά τοπικά είναι δεδομένο ότι θα έχουν κόστος. Από ότι έχει αποφασιστεί έως τώρα στα τοπικά lockdown o μόνος χαμένος θα είναι ο κλάδος της εστίασης που θα υποστεί όπως εξετάζεται νέες μειώσεις του ωραρίου λειτουργίας Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί (υπάρχει κυβερνητική δέσμευση στους φορείς των εμπόρων) χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί την ανταπόκριση των καταναλωτών. Αν μάλιστα η κατάσταση επιφυλακής συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2021 τότε θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2021, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

Ένα ολικό lockdown για ένα μήνα με την οικονομία σε καραντίνα θα κοστίσει άλλα περίπου 2% του ΑΕΠ (η μείωση του 3% του ΑΕΠ από τον Φεβρουάριο στο πρώτο lockdown σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν θεωρείται ρεαλιστική καθώς ήταν το αποτέλεσμα από την πλήρη λειτουργία της οικονομίας στην διακοπή κάθε οικονομικής δραστηριότητας) ενώ επίσης κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο όποιος ολικός περιορισμός θα διαρκέσει μόνο ένα μήνα. Τούτο χωρίς να υπολογιστούν οι ανεπανόρθωτες ζημιές που θα προκαλέσει με την μορφή λουκέτων επιχειρήσεων οι οποίες μετά την δεκαετή κρίση των μνημονίων αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στους 7 μήνες της εντός του κορονοϊού εποχής.

Προς το παρόν φρένο στις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις του κορονοϊού βάζει το απόθεμα των περίπου 38 δις ευρώ που μπορεί να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις. Μάλιστα τα θέματα αυτά σε ότι αφορά το κόστος και την απόδοση τους συζητήθηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις που θα μιλούν για παράταση και ίσως ενίσχυσης των μέτρων που ήδη υλοποιούνται στην παροχή άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής και εγγυοδοσίας δανείων της καταβολής αποζημίωσης ειδκούς σκοπού των 534 ευρώ και του προγράμματος συνεργασία.

Άνω κάτω οι προβλέψεις

Από την άλλη μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 8,2% του ΑΕΠ δείχνει αισιόδοξη έναντι της πρόβλεψης για ύφεση 9% που κάνει η ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά και οι περισσότεροι από τους οίκους αξιολόγησης.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο προς το παρόν να γίνει νέα πρόβλεψη για το σύνολο τους έτους καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για τις απώλειες που είχαμε στο τρίτο τρίμηνο της οικονομίας ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού (τα πρώτα στοιχεία θα δημοσιευτούν στις 4 Δεκεμβρίου). Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε να κυλήσει και ο Νοέμβριος με όποια περιοριστικά μέτρα αποφασιστούν. Ακόμη και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι επισφαλής αφού κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση ως το τέλος του χρόνου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να δούμε και διψήφια ύφεση για φέτος η οποία θα έχει αρνητική επίδραση και για το 2021 καθιστώντας την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης στο 7,5% του ΑΕΠ ανέφικτη.

Όλα αυτά ενώ από τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν περιορισμοί σχετικά με τις δαπάνες που δεν σχετίζονται άμεσα με το κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι η «μονιμοποίηση» μέτρων όπως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% μπορεί να αναβληθεί επ’ αόριστο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version