Κοστέλο: Τρίμηνες αξιολογήσεις και όχι “πρόγραμμα”

Κοστέλο: Τρίμηνες αξιολογήσεις και όχι “πρόγραμμα”
22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας εξέχοντες στοχαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον Eurokinissi

Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα μας θα έχει ενισχυμένη εποπτεία η οποία θα επανεξετάζεται με τρίμηνες αξιολογήσεις η οποία θα διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια- Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. . Φ Γκέρσον Γκέρσον, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους υπάρχει πρόοδος αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο

Τρίμηνες αξιολογήσεις προανήγγειλε μετά το πρόγραμμα ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα και δομή μνημονίου.

Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει ενισχυμένη εποπτεία η οποία θα επανεξετάζεται με τρίμηνες αξιολογήσεις η οποία θα διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν πλέον προαπαιτούμενα και ασφυκτικές προθεσμίες.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ σημαντικών εμπροσθόβαρων μέτρων για το χρέος αλλά τόνισε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ως βασικά προβλήματα ανέφερε τα κόκκινα δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που πρέπει να γίνουν. Όπως είπε η σχετική νομοθεσία έχει υιοθετηθεί αλλά βρίσκεται 1 χρόνο ή 18 μήνες πίσω στην υλοποίησή των μεταρρυθμίσεων. Και τούτο γιατί όπως είπε είναι πολυετείς και πρέπει να ολοκληρωθούν.

Γκέρσον: Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. . Φ Γκέρσον Γκέρσον, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους υπάρχει πρόοδος αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Όπως είπε η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, χωρίς πολλά «αν» και «αλλά», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι διαφορές παραμένουν, ενώ τόνισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων. “Χρειάζεται εμπροσθοβαρής και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους”, προσέθεσε.

Τέλος ο επικεφαλής της ομάδας του ESM στην Ελλάδα κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι τόνισε με την σειρά ότι μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα» αλλά τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκό μηχανισμός θα είναι παρόν για να εποπτεύει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα