Κρέτσου: Η Ελλάδα απορρόφησε και το τελευταίο ευρώ κοινοτικών πόρων

Κρέτσου: Η Ελλάδα απορρόφησε και το τελευταίο ευρώ κοινοτικών πόρων
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds), Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016. Στη φωτογραφία η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η Eπίτροπος Περιφερειών έδωσε συγχαρητήρια αλλά ζήτησε να γίνει στροφή στο ευρυζωνικό διαδίκτυο. "Ξεπερνάμε τους στόχους κατά 50% και το 2016", ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την επιτυχία της να απορροφήσει το σύνολο των κοινοτικών πόρων την προγραμματική περίοδο 2007-2013 έδωσε από το βήμα της ελληνικής Βουλής η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και τόνισε ότι τη χώρα μας αναμένουν άλλα 20 δις ευρώ κοινοτικών πόρων μέχρι το 2020.

«Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα γιατί στην τελευταία προγραμματική περίοδο δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Απορροφήθηκαν όλα τα χρήματα της ΕΕ» είπε η κυρία Κρέτσου από το βήμα της αρμόδιας κοινοβουλευτκής επιτροπής και σημείωσε πως αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι για τη χώρα. Μάλιστα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσιμα άλλα 20 δις ευρώ στο τραπέζι μέχρι το 2020 για την Ελλάδα. «Με το ποσό αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα για να θέτει τα θεμέλια του νέου οικονομικού μοντέλου» είπε η κυρία Κρέτσου και αναγνώρισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, της ανέχειας και των ανισοτήτων που πλήττουν την ΕΕ.

Να γίνει μεγάλο άλμα στο ευρυζωνικό διαδίκτυο

Η κυρία Κρέτσου υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα δίνει μεν σήμερα σημασία στον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα αλλά την κάλεσε να κάνει το «μεγάλο άλμα» στο ευρυζωνικό διαδίκτυο. «Θεωρώ ότι είναι στιγμή να κάνετε ένα μεγάλο άλμα και προς την έρευνα και τεχνολογία και επίσης βήματα για ένα καλύτερο γρηγορότερο διαδίκτυο ιδιαίτερα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές» τόνισε η κυρία Κρέτσου προς την Ελλάδα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ευρωπαϊκό project του ευρυζωνικού διαδικτύου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για αυτές τις περιοχές να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα. Ζήτησε επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει «μεγάλα προβλήματα» και αναγκάζεται να καταβάλλει πρόστιμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εύχομαι στο τέλος της θητείας μου να επισκεφτώ το Μετρό Θεσσαλονίκης

Η Επίτροπος Περιφερειών ευχήθηκε μέχρι το τέλος της θητείας της να επισκεφτεί και το μετρό της Θεσσαλονίκης. Τόνισε, όμως, ότι γνωρίζει πως στο έργο υπάρχουν προβλήματα. Ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιούνιο θα επισκεφτεί τα ελληνικά νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν πληγεί» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι οι προκλήσεις για όλες τις χώρες της ΕΕ είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με τεράστιες απλοποιήσεις ιδιαίτερα για τις απαλλοτριώσεις γης, η ενίσχυσης της διοικητικής δυνατότητας και η ενδυνάμωση του συντονισμού μεταξύ θεσμών. «Τα χρήματα δεν είναι το παν. Μερικές φορές περιμένουν τα χρήματα γιατί τα κράτη-μέλη δεν έχουν διοικητική δυνατότητα να τα διαχειριστούν» σημείωσε.

Αλέξανδρος Χαρίτσης: Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε απορρόφηση πόρων

Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης ανέφερε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αξιοποιήσει πλήρως τους κοινοτικούς πόρους που υπήρχαν στη διάθεση της χώρας περιόδου 2007-2013 «διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία».

«Με σκληρή δουλειά και άρτιο σχεδιασμό εξυγιάναμε τα προγράμματα και επιταχύναμε δραστικά την υλοποίηση των έργων» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.«Η χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν ήρθε πρώτη στην απορρόφηση πόρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αποσπώντας και τα εύσημα της Κομισιόν» είπε ο κ. Χαρίτσης και ευχαρίστησε την κυρία Κρέτσου για την καθοριστική συμβολή της στην αλλαγή των κανονισμών τον Οκτώβριο του 2015 που βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε με επιτυχία το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 56% και αντιστοιχεί σε διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 10 δις ευρώ. Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα ξεπέρασε κατά πολύ, ήτοι κατά 50% τον στόχο απορρόφησης 7% που είχε τεθεί από κοινού με την ευρωπαϊκή επιτροπή για το 2016 και μεταφράζεται σε 1,6 δις κοινοτικών πόρων για το 2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα