Κυβέρνηση: Αναδρομικές επιδοτήσεις και αύξηση των δικαιούχων της κάρτας καυσίμων τα “αναχώματα” στην ακρίβεια

Κυβέρνηση: Αναδρομικές επιδοτήσεις και αύξηση των δικαιούχων της κάρτας καυσίμων τα “αναχώματα” στην ακρίβεια
Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων eurokinissi

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον Αντ1 τόνισε πως η πλατφόρμα για την επιδότηση έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος, με τα σημερινά δεδομένα πρόκειται να "ανοίξει" στις 16 Ιουνίου.

Την θέση πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Fuel Pass διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επισημαίνοντας πως οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου είπε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την επέκταση του fuel pass και μετά την 30η Ιουνίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να επωφεληθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται. «Με τις τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης και προφανώς οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στο κομμάτι αυτό. Η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Όπως και στο ρεύμα, έτσι και στα καύσιμα, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει» υποστήριξε ο κ.Οικονόμου.

Όπως είπε, εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως συνέβη και με την επιδότηση του ρεύματος υπογραμμίζοντας ότι «μέσα στον μήνα θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Όχι στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Πάντως, ο κ. Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα επισημαίνοντας ότι «η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση για να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα» .

«Αν αυτά τα χρήματα λείψουν, είτε θα πρέπει να βάλουμε νέους φόρους ή να δανειστούμε με πολύ υψηλά επιτόκια» είπε ο κ.Οικονόμου.

Η πλατφόρμα

Την ίδια ώρα μιλώντας στον Ant1 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η πλατφόρμα για την επιδότηση έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος, με τα σημερινά δεδομένα πρόκειται να «ανοίξει» στις 16 Ιουνίου, ωστόσο, όπως επεσήμανε, «γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει στις 14 Ιουνίου. Θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του μήνα και το ποσό θα πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου».

«Με το πετρέλαιο υπάρχει μια μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά. Θα απαιτηθούν ακόμη κάποιες εβδομάδες του Ιουνίου για να δούμε εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να υπάρξει περαιτέρω στήριξη. Η πολιτική του να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στον λογαριασμό των ανθρώπων, θεωρούμε ότι είναι πιο αποτελεσματική, διότι μας εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι τα παίρνουν. Δεν είναι βέβαιο πως θα φτάσει στον πολίτη το 100% της βοήθειας, ένα υπάρξει στήριξη μέσω τρίτων», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «η μεγάλη παρέμβαση είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή. Ο λιγνίτης μας δίνει ενέργεια σχεδόν τόσο ακριβή, όσο το φυσικό αέριο. Ο λιγνίτης είναι πανάκριβος στην Ελλάδα, με το πρόστιμο για τους ρύπους να είναι τόσο υψηλό. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε λιγνίτη μόνο για λόγους ασφαλείας». «Οι επιχειρηματίες για το πρώτο τρίμηνο, οι μικρές επιχειρήσεις, αυτό που λέμε «χαμηλή τάση», δεν έχουν πάρει την επιστροφή ακόμη και θα την πάρουν τώρα και αναδρομικά και από το ηλεκτρικό θα έχουμε μια μικρή πτώση του πληθωρισμού», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

«Η αύξηση του πληθωρισμού πιέζει περισσότερα τα ευάλωτα νοικοκυριά και εκείνα που έχουν σταθερά εισοδήματα. Όσοι πιέζονται είναι λογικό να λένε μειώνω κάποια πράγματα, για να «μπορέσω να βγω». Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιέζονται. Είναι λογικό να διαμαρτύρονται πολύ περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι. Αυτοί που δεν πιέζονται συνεχίζουν να καταναλώνουν. Οι επιχειρήσεις δηλώνουν παραπάνω τζίρο, μετά τον πληθωρισμό. Αφού αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, πάλι είναι παραπάνω οι πωλήσεις, έτσι λένε τα νούμερα, τι να κάνω εγώ;», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα, επισήμανε πως «υπάρχει προσπάθεια να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για την απάλειψη και από αυτούς της εισφοράς αλληλεγγύης, δημοσιονομικό χώρος για τις αυξήσεις στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει». «Οι επιχειρηματίες για το πρώτο τρίμηνο, οι μικρές επιχειρήσεις, αυτό που λέμε «χαμηλή τάση», δεν έχουν πάρει την επιστροφή ακόμη και θα την πάρουν τώρα και αναδρομικά και από το ηλεκτρικό θα έχουμε μια μικρή πτώση του πληθωρισμού», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα