Λιγότερες οι "κρατήσεις" των Ελλήνων για το φετινό Πάσχα

Εκδρομείς του Πάσχα στο λιμάνι του Πειραία
Εκδρομείς του Πάσχα στο λιμάνι του Πειραία EUROKINISSI

Πολλές περιοχές προσβλέπουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ λιγότερα ξενοδοχεία άνοιξαν φέτος στους θερινούς προορισμούς

Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι φέτος το Πάσχα είναι νωρίς χρονικά και ο κόσμος δεν έχει… συνέλθει από τα έξοδα Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς αλλά και της Αποκριάς, όπου πράγματι σημειώθηκαν μεγάλες κρατήσεις στα ξενοδοχεία από τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, η τουριστική κίνηση πανελλαδικά είναι πεσμένη, με τις κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα για την πασχαλινή περίοδο να είναι λιγότερες φέτος. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η τάση παραμένει υποτονική ενώ μπήκαμε ήδη στη Μεγάλη εβδομάδα.

Πλέον, πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) κυρίως από Έλληνες τουρίστες.

Αρνητικά για την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης λειτουργεί το γεγονός ότι φέτος δεν συμπίπτουν χρονικά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οι πληρότητες να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως και το ότι οι πτήσεις της θερινής περιόδου ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και μετά. Επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται η πρόσφατη ξαφνική μεταβολή του καιρού, αφού οι συνθήκες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ευνόησαν τον προγραμματισμό πασχαλινών αποδράσεων.

Με βάση τις μέχρι στιγμής αναφορές από τις κατά τόπους Ξενοδοχειακές Ενώσεις της Αττικής και κυρίως της Περιφέρειας, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς παρατηρείται κάμψη των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Στα θετικά της φετινής τουριστικής σεζόν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα και λιγότερο η Χαλκιδική) αναμένεται να δεχθεί αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως).

Στη Θεσσαλονίκη η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται «πεσμένη» συγκριτικά με πέρυσι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ορεινές περιοχές της χώρας σε σχέση με τις νησιωτικές. Στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Έλληνες το Πάσχα

Τι καιρό θα κάνει την Μεγάλη εβδομάδα

ADVERTISING

SHARE: