Λιου σε Τσακαλώτο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελάφρυνση χρέους, αν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις

Λιου σε Τσακαλώτο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελάφρυνση χρέους, αν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις

Μήνυμα προς Ελλάδα αλλά και Ευρωζώνη από τον Αμερικανό αξιωματούχο. Μπαράζ κρίσιμων συναντήσεων για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο μακρινό Περού. Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη Τσακαλώτου για το χρέος

Διττό μήνυμα, αφενός προς την Ελλάδα και αφετέρου προς το σύνολο της Ευρωζώνης, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μέσω της κρίσιμης συνάντησης που είχε στο μακρινό Περού με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατά τις πληροφορίες, ο Λιου κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το νέο οικονομικό της πρόγραμμα και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Αμερικανός αξιωματούχος απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς την Ευρωζώνη να συναινέσει στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε κρίσιμη συνάντηση και με τον παλιό γνώριμο της Ελλάδας – λόγω τρόικας – και νυν διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Κατά τις πληροφορίες, η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού ήταν εκείνη που κυριάρχησε στη συνάντηση των κ. κ. Τσακαλώτου και Τόμσεν.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το ΔΝΤ δίδει μεγάλη βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, καθώς συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο Ευ. Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Π. Τόμσεν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Νοεμβρίου, ώστε αμέσως μετά να πάρει τη σκυτάλη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Περού με τον επικεφαλής του ESM, K. Ρέγκλινγκ, καθώς και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Κ. Νοβέλι.

Η μάχη του Ευ. Τσακαλώτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Παρά το γεγονός πως το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ξεκινήσει να χτίζει από τώρα τα θεμέλια για έναν ουσιαστικό διάλογο επί του συγκεκριμένου θέματος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο κάθε προοπτική για σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Όλα, ωστόσο, τα φώτα στρέφονται στην κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, την Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα