Mάχη ωρών για συμφωνία. Κρίνεται ως τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση

Mάχη ωρών για συμφωνία. Κρίνεται ως τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση
Nikos Libertas / SOOC

Αντίστροφη μέτρηση για τη γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει Αθήνα και δανειστές. Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο, παρά τις διαφορές των δύο πλευρών. Διαπραγμάτευση μέχρι τελικής πτώσης για ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικό

Σε καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές τις αμέσως επόμενες ώρες προσβλέπει η κυβέρνηση, εκφράζοντας αισιοδοξία πως έχει επιτευχθεί πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Στην πραγματικότητα η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της παρά μερικές ώρες, αφού ως τα ξημερώματα θα πρέπει να έχει γεφυρώσει το σύνολο των διαφωνιών της με το κουαρτέτο, ώστε η σύγκλιση θέσεων που θα επιτευχθεί να αποτυπωθεί στα προσχέδια της συμφωνίας.

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις του Σαββάτου, νέος γύρος διαπραγμάτευσης ξεκινά σε λίγη ώρα, με όλα τα ακανθώδη ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών. Ασφαλιστικό, κόκκινα, δάνεια και δημοσιονομικό αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες “καυτές πατάτες” της αξιολόγησης.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος της εθνικής σύνταξης και των ποσοστών αναπλήρωσης. Μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, με τους δανειστές να πιέζουν για μεγάλες μειώσεις.

Σκληρή είναι η διαπραγμάτευση και σε ό,τι αφορά το ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το κουαρτέτο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων και πώλησή τους σε ξένα funds.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των 5,4 δισ. ευρώ ως το 2018, με την πλευρά των δανειστών να διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς την αποδοτικότητα ορισμένων από τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα.

Οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου δεν έχουν εκλείψει, όμως ως τις πρώτες πρωινές ώρες το αργότερο θα πρέπει να έχει υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία, προκειμένου τα αμέσως επόμενα 24ωρα η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα να μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον και στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πραγματοποιείται το διάστημα 15-17 Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και θα πρέπει να έχει στις βαλίτσες του τα δύο προσχέδια συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα δεύτερο με το ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα