Μαραθώνιος 10 ημερών για τα προαπαιτούμενα

Μαραθώνιος 10 ημερών για τα προαπαιτούμενα
Συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015,για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Στην Αθήνα μετά τις 20 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών. Βαριά η ατζέντα της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες ενόψει της έναρξης της αξιολόγησης. Οι μάχες του Τσακαλώτου στη Λίμα και οι πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αθήνα

Σε άνευ προηγουμένου μαραθώνιο αναμένεται να επιδοθεί το επόμενο 10ήμερο η κυβέρνηση – και δη το οικονομικό επιτελείο – προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση της πρώτης λίστας με τα προαπαιτούμενα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται, χωρίς καμία αμφιβολία, μήνας – ορόσημο για την εφαρμογή του μνημονίου, ενόψει και της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές της χώρας.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών – το γνωστό σε όλους πλέον κουαρτέτο – να ετοιμάζoυν βαλίτσες για την επιστροφή τους στην Αθήνα, με σκοπό την έναρξη της αξιολόγησης, μετά τις 20 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι κορυφαίες πηγές αποκάλυψαν πρόσφατα στο πρακτορείο Reuters πως οι ξένοι τεχνοκράτες αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα προς τα τέλη Οκτωβρίου και δη κατά την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της περισσότερες από 10-15 ημέρες, ώστε να προχωρήσει με τα προαπαιτούμενα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι βέβαιο πως, αμέσως με το που προσγειωθούν στην Αθήνα, θα επιχειρήσουν να ξεσκονίσουν κάθε στοιχείο που αφορά στα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας.

Στο μικροσκόπιο των ξένων τεχνοκρατών αναμένεται να τεθεί η πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα – η δεύτερη θα καταρτιστεί σε συνεργασία Αθήνας – δανειστών παράλληλα με την αξιολόγηση, το νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016 – 2019, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού, των εργασιακών και της φορολογίας εισοδήματος.

Η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος – από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και τα τεχνικά τους κλιμάκια – θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε στον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Περού. 

Ο Ευ. Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Π. Τόμσεν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Νοεμβρίου, ώστε αμέσως μετά να πάρει τη σκυτάλη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Περού με τον επικεφαλής του ESM, K. Ρέγκλινγκ, καθώς και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Κ. Νοβέλι.

Η μάχη του Ευ. Τσακαλώτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Παρά το γεγονός πως το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ξεκινήσει να χτίζει από τώρα τα θεμέλια για έναν ουσιαστικό διάλογο επί του συγκεκριμένου θέματος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο κάθε προοπτική για σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Όλα, ωστόσο, τα φώτα στρέφονται στην κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, την Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα