Μαξιλάρι ρευστότητας 9 δισ. από ESM για έξοδο στις αγορές

Μαξιλάρι ρευστότητας 9 δισ. από ESM για έξοδο στις αγορές

Ομαλή προσγείωση στο δανεισμό από τις αγορές προετοιμάζει για την Ελλάδα ο ESM με ένα απόθεμα ρευστού που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019

Ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 9 δισ. θέλει να δημιουργήσει ο ESM μέχρι και το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα με στόχο να διευκολύνει την χρηματοδότηση του χρέους έως 9 μήνες μετά τα μέσα του 2018 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους στο αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιεύει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπολογίζει ότι στο τέλος του ελληνικού προγράμματος θα έχει μείνει ένα υπόλοιπο 27, 4 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δις ευρώ που υπέγραψε το 2015 με την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πάρει από αυτό το δάνειο 31,7 δισ. ευρώ τα οποία θα φτάσουν τα 40,2 όταν καταβληθεί τον Σεπτέμβριο στο σύνολο της η δόση των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Συνεπώς από το Σεπτέμβριο του 2017 το υπόλοιπο του δανείου θα είναι 45,8 δις ευρώ . Για να έχει αδιάθετο υπόλοιπο 27,4 δισ. το δάνειο του ESM ως το τέλος Αυγούστου , θα πρέπει μέχρι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του προγράμματος να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 18,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 9,4 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το τέλος του προγράμματος και την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ύψους 6,5 δις ευρώ του δημοσίου προς ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 9 δις ευρώ θα δοθούν στο τέλος του προγράμματος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για εννέα έως και δέκα μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Ο υπολογισμός αυτός συμφωνεί και με το σχεδιασμό των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για την Ελλάδα προς το τέλος του προγράμματος με στόχο την ομαλή επάνοδο της στο δανεισμό από τις αγορές.

Μάλιστα τίθεται σε αμφισβήτηση η ικανότητα της Ελλάδας να φέρει σε πέρας τον στόχο για πολυετή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αφού όπως τονίζεται υπάρχουν κίνδυνοι και για το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και για την ανταγωνιστικότητα με δεδομένη την γήρανση του πληθυσμού.

Ανάγκη για μέτρα για το χρέος

Στην ίδια ανάλυση επιβεβαιώνεται και η δέσμευση και του Eurogroup ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν μέτρα για την ελάφρυνση του.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις υποχρεώσεις χρέους υπολογίζεται ότι θα πέσουν στο 9,3% του ΑΕΠ από 17,5% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσουν το 2017.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μετά το 2020 θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ (ενώ έχει συμφωνηθεί να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ) μετά το 2045 και θα φτάσουν το 20,8% το 2060. Το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από το 176,5% το 2017 στο 159,9% το 2020 το 123,1% το 2030 και το 91,2% το 2030.

Με βάση το κακό σενάριο με χαμηλή ανάπτυξη και καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων το χρέος αναμένεται να φτάσει στο 241 % του ΑΕΠ μέχρι και το 2060. Στο ίδιο σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να υπερβούν το 20% του ΑΕΠ από το 2033 και να φτάσουν το 56% του ΑΕΠ το 2060.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα