Μεγάλο ενδιάφερον για το 15ετές ομόλογο

Μεγάλο ενδιάφερον για το 15ετές ομόλογο
Αγορά ομολόγων AP

Οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 15 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να έχει περιοριστεί στο 1,22%

Μεγάλο ενδιαφέρον  κυρίως   ξένων  θεσμικών  επενδυτών   συγκεντρώνει   η έκδοση του 15ετούς  ομολόγου με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 15 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να έχει περιοριστεί στο 1,22% από το 1,27% στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, νωρίς το πρωί.

Οι ανάδοχες τράπεζες της έκδοσης(BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan) συνεχίζουν να συγκεντρώνουν προσφορές και οι εκτιμήσεις θέλουν το μέσο επιτόκιο της έκδοσης, να διαμορφώνεται κοντά στο 1,20% έναντι 1,87% της προηγούμενης έκδοσης του Φεβρουαρίου.

Η σημερινή έκδοση είναι η Πέμπτη κατά σειρά από την αρχή του χρόνου Μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί για να καλύψει υποχρεώσεις από τις αγορές συνολικά 10 δις ευρώ. Συγκεκριμένα δανείστηκε 2,5 δις από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91 % στις 2 Φεβρουαρίου , 2 δις ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2 δις στις 22 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δις ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57% . Στην τελευταία έως τώρα έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2 Σεπτεμβρίου το δημόσιο άντλησε από τις αγορές το ποσό των 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1,23%. Παρότι οι περισσότερες από τις φετινές εκδόσεις έγιναν με την πανδημία σε εξέλιξη, τα επιτόκιο κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά για όλες τις διάρκειες .

Από την άλλη, η επίσπευση της έκδοσης που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα έχει την βάση της στην σταδιακή άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες λόγω και μεγάλων εκδόσεων στις οποίες προχωρούν τις επόμενες μέρες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να χαθεί το θετικό μομέντουμ για τους ελληνικούς τίτλους και να δεχθούν πιέσεις οι αποδόσεις από την μεγάλη ζήτηση ρευστότητας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version