Μεγαλώνει, αντί να μικραίνει, η απόσταση Ελλάδας – δανειστών

Μεγαλώνει, αντί να μικραίνει, η απόσταση Ελλάδας – δανειστών

Στα 4 δισ. ευρώ ανεβάζει το χάσμα η πρόταση - σοκ των δανειστών - Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group για μια ακόμη προσπάθεια σύγκλισης - Δυναμιτίζουν το κλίμα τα τελεσίγραφα ενόψει του νέου Eurogroup το Σάββατο

Τελειωμό δεν έχει το διαπραγματευτικό θρίλερ για την Ελλάδα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ενώ όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δραματική.

Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων 24ώρων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, υπουργών Οικονομικών, αλλά και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, δεν διαφαίνονται ακόμη ουσιαστικά σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με την πολυπόθητη συμφωνία να παίρνει διαρκώς παράταση, εν μέσω διατύπωσης αυστηρών τελεσιγράφων και αλλεπάλληλων προθεσμιών.

Αν και οι περισσότεροι έχουν εναποθέσει τις προσδοκίες τους για συμφωνία στο νέο, έκτακτο Eurogroup του Σαββάτου (το τρίτο σε μια εβδομάδα και το πέμπτο σε διάστημα 10 ημερών), μια δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μerkel, ήταν αρκετή για να βάλει σε σκέψεις τους πιο υποψιασμένους.

Μιλώντας στους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης, η Merkel κατέστησε επιτακτική την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Για τους καλά γνωρίζοντες αυτό ίσως υποδεικνύει μια ακόμη παράταση του ελληνικού θρίλερ και μετά το Eurogroup του Σαββάτου και μια πιθανή επίλυσή του τη Δευτέρα, ήτοι στο παρά ένα της εκπνοής του ελληνικού προγράμματος (η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου).

Σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει το Euro Working Group, σε μια ακόμη προσπάθεια για σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να έχει σημειωθεί – ει δυνατόν – αρκετή πρόοδος έως το Eurogroup του Σαββάτου.

Ωστόσο παρά τις υπερεντατικοποιημένες ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένει, αφού η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, δεν έχει ακόμη καλυφθεί.

Οι προκλητικές αξιώσεις των δανειστών – η πρόταση των οποίων ήρθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη – αυξάνει, αντί να μειώνει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τις δύο προτάσεις, εκείνης της Ελλάδας και εκείνης των δανειστών.

Η πρόταση με τα μέτρα – φωτιά των δανειστών αυξάνει στα 4 δισ. ευρώ – σε όρους δημοσιονομικών μέτρων – το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Υπενθυμίζεται εδώ πως έως την Τετάρτη τα μέτρα που χώριζαν Ελλάδα και δανειστές ανέρχονταν στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ τώρα, μετά τη νέα πρόταση των θεσμών, η διαφορά εκτινάσσεται στα 4 δισ. ευρώ.

Μόνο από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποσύρει την αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις χάνονται 645 εκατ. ευρώ, ενώ 350 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από την απόσυρση της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

O γόρδιος δεσμός των μέτρων αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Euro Working Group, με αβέβαιο ωστόσο αποτέλεσμα.

Δυναμιτίζουν το κλίμα τα απανωτά τελεσίγραφα και οι απειλές για capital controls

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, τελεσίγραφο έως το Σάββατο 27 Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, έδωσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, διαφορετικά προειδοποίησαν πως θα τεθεί σε εφαρμογή το Plan B.

Μετά τις απανωτές προθεσμίες που έθεσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, τώρα της παρέχουν την ύστατη ευκαιρία – με τη μορφή τελεσιγράφου – έως το Εurogroup του Σαββάτου, για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

Διαφορετικά, οι Ευρωπαίοι θα θέσουν σε εφαρμογή το Plan B, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά στο σύνολο της Ευρωζώνης από μια ελληνική χρεοκοπία.

To Plan B θα περιλαμβάνει επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να θωρακιστεί η Ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από τους ελληνικούς τριγμούς, καθώς και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, παρουσίασε νέα πρόταση στο Eurogroup της Πέμπτης, η οποία δεν είχε μεγάλες διαφορές από την πρόταση των δανειστών.

Μετά την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξεταστεί το ελληνικό σχέδιο, προτού οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι επιμένουν πως οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν δεκτή την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και για τον λόγο αυτό όλοι προετοιμάζονται για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης από μια ελληνική χρεοκοπία.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται από τις άγριες διαθέσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, που φέρεται να δήλωσε ενώπιον του Eurogroup και των Ευρωπαίων ομολόγων του πως η συμβιβαστική λύση που κατέθεσαν οι θεσμοί προς την Ελλάδα είναι… εξαιρετικά επιεικής (!).

Αυτό σημαίνει πως ο Γερμανός αξιωματούχος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παραχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών προς την Αθήνα.

“Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση, απολύτως καμία σύγκλιση”, δήλωσε στους Financial Times ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.

Έμμεσο, αλλά σαφές τελεσίγραφο προς την Αθήνα να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις των θεσμών έκρυβε και το ανακοινωθέν του Eurogroup της Πέμπτης…

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν από τις ελληνικές αρχές να αποδεχθούν την πρόταση των θεσμών, είναι η φράση – κλειδί που επιβεβαιώνει το τελεσίγραφο του Eurogroup, καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης καμίας άλλης πρότασης (ήτοι της ελληνικής) εκτός της πρότασης των θεσμών…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα